Srpska istorija kroz vizuelnu umetnost u KS Eđšeg


Kulturna stanica Eđšeg, od ponedeljka, 15. novembra, odvešće posetioce na putovanje sve do 14. veka, kroz interesantan prikaz srpske istorije, na drugačiji način. Izložba „Slike iz istorije srpskog naroda“, autora Damira Savića, koja će biti otvorena u 20 časova, u velikoj sali velelepnog zdanja, kakvа je Kulturna stanica Eđšeg, daće potpuno novo umetničko ruho.

Iz bogate istorije srpskog naroda, autor u okviru 20 slika – ulja na platnu, izdvaja bitne momente koji su do danas bili vrlo malo zastupljeni u srpskom slikarstvu. Pored slika, ova izložba će obuhvatiti i kostime koji će prikazati stil iz 14. veka.

Namera autora-slikara Damira Savića je da predstavi kroz svoj umetnički i kreativni izraz vinčansku kulturu, neke od rimskih imperatora rođenih na prostoru današnje Srbije, kao što je Probus, koji je doneo vinovu lozu na Frušku Goru, zatim dolazak Cara Konstantina Velikog u Sirmijum, pobedu Princa Eugena Savojskog 1716. godine između Sremskih Karlovaca i Petrovaradina u kojoj su Srbi dali odlučujući doprinos.

Ova izložba je početak dugoročnog projekta koji bi trebalo da se dodatno razvija i menja svoj sadržaj, kvantitet i kvalitet, a za koji je predlog dao dr Žarko Dimić, istoričar i direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima.

Izložba će u Kulturnoj stanici Eđšeg biti otvorena do 27. novembra 2021. godine. Izložba će moći da se pogleda svakim radnim danom, kao i za vreme vikenda od 10 do 18 časova.

Sve informacije o događajima u kulturnim stanicama možete pronaći na zvaničnom sajtu kulturnestanice.rs

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja ili odlaganja u slučaju promene epidemioloških mera.