Српска историја кроз визуелну уметност у КС Еђшег


Културна станица Еђшег, од понедељка, 15. новембра, одвешће посетиоце на путовање све до 14. века, кроз интересантан приказ српске историје, на другачији начин. Изложба „Слике из историје српског народа“, аутора Дамира Савића, која ће бити отворена у 20 часова, великој сали велелепног здања, каква је Културна станица Еђшег, даће потпуно ново уметничко рухо

Из богате историје српског народа, аутор у оквиру 20 слика – уља на платну, издваја битне моменте који су до данас били врло мало заступљени у српском сликарству. Поред слика, ова изложба ће обухватити и костиме који ће приказати стил из 14. века.

Намера је аутора-сликара Дамира Савића је да представи кроз свој уметнички и креативни израз винчанску културу, неке од римских императора рођених на простору данашње Србије, као што је Пробус, који је донео винову лозу на Фрушку Гору, затим долазак Цара Константина Великог у Сирмијум, победу Принца Еугена Савојског 1716. године између Сремских Карловаца и Петроварадина у којој су Срби дали одлучујући допринос.

Ова изложба је почетак дугорочног пројекта који би требало да се додатно развија и мења свој садржај, квантитет и квалитет, а за који је предлог дао др Жарко Димић, историчар и директор Архива САНУ у Сремским Карловцима.

Изложба ће у Културној станици Еђшег бити отворена до 27. новембра 2021. године. Изложба ће моћи да се погледа сваким радним даном, као и за време викенда од 10 до 18 часова.

Све информације о догађајима у културним станицама можете пронаћи на званичном сајту kulturnestanice.rs

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја или одлагања у случају промене епидемиолошких мера.