Prošlo je 50 godina od kada je Desanka Perović Pešut ispisala istoriju


Proteklog vikenda u Kulturnoj stanici Eđšeg obeleženo je 50 godina od istorijskog uspeha za novosadsko i srpsko streljaštvo. Naime, od osam svetskih rekorda koje Srbija drži u svim sportovima, za dva je zaslužna Desanka Perović Pešut.

Desanka Perović Pešut

Desanka Perović Pešut jedina je sportistkinja iz Novog Sada koja je dvostruka svetska rekorderka. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Vrbasu, a zvanje trenera prvog razreda stekla je na Visokoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu.

Streljaštvom je počela da se bavi u 16. godini, uporedo sa atletikom i košarkom u AK „Radnik“ iz Vrbasa. Bila je juniroska prvakinja u bacanju diska i junorska reprezentativka u bacanju kugle. Po završetku takmičarske karijere bila je trenerka i selektorka ženske i muške streljačke reprezentacije.

Članica je Streljačke družine „Novi Sad 1790“ od 1962. godine.

Desanka Perović Pešut proglašena je za sportistu Jugoslavije 1970. godine, dobitnica je Oktobarske nagrade Vrbasa i Novog Sada, najvišeg sportskog priznanja „Spartakove nagrade“. Nosilac je Nacionalnog sportskog priznanja. Odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima.​

Podsetili smo se svetske karijere ove rekorderke koja je ostvarila istorijski rezultat 1970. godine u Arizoni, SAD. Veče posvećeno proslavljenoj streljašici ističe značajnu sportsku istorjiu Novog Sada, ali i sportsko nasleđe naše kulturne stanice.

 

Foto: Uroš Dožić