Прошло је 50 година од када је Десанка Перовић Пешут исписала историју


Протеклог викенда у Културној станици Еђшег обележено је 50 година од историјског успеха за новосадско и српско стрељаштво. Наиме, од осам светских рекорда које Србија држи у свим спортовима, за два је заслужна Десанка Перовић Пешут.

Desanka Perović Pešut

Десанка Перовић Пешут једина је спортисткиња из Новог Сада која је двострука светска рекордерка. Основну школу и гимназију завршила је у Врбасу, а звање тренера првог разреда стекла је на Високој школи за физичку културу у Загребу.

Стрељаштвом је почела да се бави у 16. години, упоредо са атлетиком и кошарком у АК „Радник“ из Врбаса. Била је јунироска првакиња у бацању диска и јунорска репрезентативка у бацању кугле. По завршетку такмичарске каријере била је тренерка и селекторка женске и мушке стрељачке репрезентације.

Чланица је Стрељачке дружине „Нови Сад 1790“ од 1962. године.

Десанка Перовић Пешут проглашена је за спортисту Југославије 1970. године, добитница је Октобарске награде Врбаса и Новог Сада, највишег спортског признања „Спартакове награде“. Носилац је Националног спортског признања. Одликована је Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима.​

Подсетили смо се светске каријере ове рекордерке која је остварила историјски резултат 1970. године у Аризони, САД. Вече посвећено прослављеној стрељашици истиче значајну спортску исторјиу Новог Сада, али и спортско наслеђе наше културне станице.

 

Фото: Урош Дожић