Eho velikih dela na koncertu mladih umetnika


Koncert u čast velikoj srpskoj dobrotvorki Mariji Trandafil, koja je pored humanitarnog rada, dala veliki doprinos i u kulturno-prosvetnom razvoju nacije, održan je u Kulturnoj stanici Eđšeg 26. novembra. Publici su se predstavili uspešni mladi umetnici iz Evrope i Novog Sada, pijanista Matias Antonio Glavinić iz Italije, solo pevač Žiga Čopi iz Slovenije i naš sugrađanin violinista Sergej Skeledžija.

Matias Antonio Glavinić je jedanaestogodišnji pijanista hrvatsko-italijanskog porekla i dobitnik je velikog broja nagrada na prestižnim pijanističkim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu. Žiga Čopi ima osamnaest godina i iako je tek započeo sa školovanjem glasa ubrzo je postao jedan od najperspektivnijih mladih pevača o čemu svedoče brojne nagrade na takmičenjima u pevanju. Pored njih dvojice na sceni se pojavio i četrnaestogodišnji Sergej Skeledžija, dobitnik 40 prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i svetu, a osim brojnih solističkih resitala, više puta je nastupao i kao solista sa orkestrima.

Prezentujući projekat „Ars e femmina”, čije su autorke Jelena Simonović Kovačević i Agota Vitkai Kučera, ovaj koncert ukazao je na značaj solidarnosti i zajedničkog stvaralaštva, kao i na važnost tradicije evropskog nasleđa u žanru klasične muzike.

Foto: Marko Pudić i [email protected]