Ехо великих дела на концерту младих уметника


Концерт у част великој српској добротворки Марији Трандафил, која је поред хуманитарног рада, дала велики допринос и у културно-просветном развоју нације, одржан је у Културној станици Еђшег 26. новембра. Публици су се представили успешни млади уметници из Европе и Новог Сада, пијаниста Матиас Антонио Главинић из Италије, соло певач Жига Чопи из Словеније и наш суграђанин виолиниста Сергеј Скелеџија.

Матиас Антонио Главинић је једанаестогодишњи пијаниста хрватско-италијанског порекла и добитник је великог броја награда на престижним пијанистичким такмичењима у својој земљи и иностранству. Жига Чопи има осамнаест година и иако је тек започео са школовањем гласа убрзо је постао један од најперспективнијих младих певача о чему сведоче бројне награде на такмичењима у певању. Поред њих двојице на сцени се појавио и четрнаестогодишњи Сергеј Скелеџија, добитник 40 првих награда на такмичењима у земљи и свету, а осим бројних солистичких реситала, више пута је наступао и као солиста са оркестрима.

Презентујући пројекат „Арс е феммина”, чије су ауторке Јелена Симоновић Ковачевић и Агота Виткаи Кучера, овај концерт указао је на значај солидарности и заједничког стваралаштва, као и на важност традиције европског наслеђа у жанру класичне музике.

Фото: Марко Пудић и [email protected]