Mapiramo humanost


Tribina „Mapiramo humanost“, u organizaciji UG „Patrija“, biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u utorak 29. juna od 11 sati. Na tribini će se razgovarati o potrebama marginalizovanih građana, ali i rezultatima i važnosti projekta Humana mapa Novog Sada, te razvoju filantropije i kulture davanja.

Projekat Humana mapa Novog Sada pokrenuli su volonteri UG „Patrija“ kako bi podstakli filantropiju i socijalno uključivanje višestruko ugroženih grupa u Novom Sadu. Kroz razgovor sa osobama koje se suočavaju sa poteškoćama u mentalnom zdravlju, volonteri udruženja „Patrija“ mogli su da uvide kako se neretko, zajedno sa ovakvim poteškoćama, javljaju i poteškoće u zadovoljavanju nekih osnovnih životnih potreba, siromaštvo i socijalno isključivanje.

Na sajtu Humane mape Novog Sada nalaze se manji i veći novosadski preduzetnici i pojedinci koji svoje usluge ili proizvode pružaju besplatno osobama koje su višestruko ugrožene i gotovo nevidljive za ostatak zajednice. Oni ne samo što pomažu ovim osobama da priušte sebi nešto što inače ne bi mogli, nego i podstiču njihovo uključivanje u svakodnevne društvene tokove tako što otvaraju vrata svojih lokala i uslužuju ugrožene sugrađane.

Udruženje „Patrija“, u saradnji sa preduzetnicima i drugim organizacijama i institucijama koje se bave podrškom ugroženim grupama, deli vaučere onima kojima je to najpotrebnije.

Na tribini će učestvovati volonteri UG „Patrija“ koji su radili na projektu Humana mapa Novog Sada, jedan korisnik udruženja „Patrija“ koji koristi usluge humanih preduzetnika putem vaučera kao i Dejan Drobnjak, mentor na projektu i predstavnik fondacije Ana i Vlade Divac koja je podržala realizaciju ovog projekta.