Mačak u čizmama


Operu za decu „Mačak u čizmama“, u izvođenju Udruženja umetnika „Visoko C“, pogledajte u nedelju 7. februara u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Program je namenjen deci uzrasta 2-14 godina. Opera za decu „Mačak u čizmama“ biće realizovana u dva termina, od 11 do 11.30 i od 17 do 17.30 sati. Broj posetilaca je ograničen na 30, stoga je neophodno rezervisati ulaznice pozivom na broj telefona 0656775353. Cena ulaznice je 400 dinara.

Operu za decu „Mačak u čizmama“ napisao je 1912. godine veliki ruski kompozitor Cezar Antonovič Kjui, član ruske „petorke“, istaknutih kompzitora koji su doneli novu etapu u razvoju žanra opere.

Napisana u četiri slike, opisuje nam dobro poznatu bajku o junaštvu simpatičnog mačka. Mačak uspeva da od siromašnog mladića stvori bogatog markiza kroz niz zanimljivih i nepredvidivih situacija. Svojim umećem, prevario je ljudoja, osvojio zamak te markiz postaje prava prilika za kraljevog zeta. Venčanje i jeste srećan kraj ove bajke koji je ispevan prelepom muzikom napisanom za sve učesnike u operi.

Cezar Kjui je prvi ruski kompozitor koji je napisao operu za decu. Glavna odlika njegovih kompozicija je kombinacija strasti i poezije koja iskrenošću i prodornošću dopire do najdubljih delova ljudskog srca.

Među njegova poznata dela, pored „Mačka u čizmama“, spadaju i opere „Snežni junak“, „Crvenkapa“ i „Naivni Ivan“.