Мачак у чизмама


Оперу за децу „Мачак у чизмама“, у извођењу Удружења уметника „Високо Ц“, погледајте у недељу 7. фебруара у Културној станици Еђшег.

Програм је намењен деци узраста 2-14 година. Опера за децу „Мачак у чизмама“ биће реализована у два термина, од 11 до 11.30 и од 17 до 17.30 сати. Број посетилаца је ограничен на 30, стога је неопходно резервисати улазнице позивом на број телефона 0656775353. Цена улазнице је 400 динара.

Оперу за децу „Мачак у чизмама“ написао је 1912. године велики руски композитор Цезар Антонович Кјуи, члан руске „петорке“, истакнутих компзитора који су донели нову етапу у развоју жанра опере.

Написана у четири слике, описује нам добро познату бајку о јунаштву симпатичног мачка. Мачак успева да од сиромашног младића створи богатог маркиза кроз низ занимљивих и непредвидивих ситуација. Својим умећем, преварио је људоја, освојио замак те маркиз постаје права прилика за краљевог зета. Венчање и јесте срећан крај ове бајке који је испеван прелепом музиком написаном за све учеснике у опери.

Цезар Кјуи је први руски композитор који је написао оперу за децу. Главна одлика његових композиција је комбинација страсти и поезије која искреношћу и продорношћу допире до најдубљих делова људског срца.

Међу његова позната дела, поред „Мачка у чизмама“, спадају и опере „Снежни јунак“, „Црвенкапа“ и „Наивни Иван“.