Cvrčak i mrav


cvrčak i mrav

Premijeru dečje opere „Cvrčak i mrav“, u izvođenju Udruženja umetnika „Visoko C“, pogledajte 17. oktobra u 11 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Ezopova basna „Cvrčak i mrav“ pronašla je svoje mesto u dečjoj litraturi kao jedna od najomiljenijih i najtraženijih priča. Nama je predstavljena jednostavna pouka ove priče, a to je: „Ko radi taj i ima“ ili „Ko radi ne boji se gladi“. Svima je poznat cvrčak koji stalno svira, peva i ne mari za zimu, i vredni mrav koji zimu spremno dočekuje skupljajući hranu i ogrev. Kao što vidimo, cvrčak je lik koji je tu bitku izgubio u startu. Zašto? Zar nije lepo kad neko svira i peva? Zar muzika i sama umetnost ne čini čoveka i društvo boljim? Da li je iko ikad stao na stranu cvrčka?

Udruženje umetnika „Visoko C“ malo drugačije posmatra ovu priču. Ova i mnoga druga pitanja će biti upućena deci u toku održavanja predstave. Projekat je osmišljen da deca interaktivno učestvuju sve vreme tako da u jednom delu predstave stanu na stranu cvrčka, a u drugom delu na stranu mrava.

Ova opera nastala je u januaru 2021. godine, kao autorsko delo Marije i Branislava Cvijića. Predstava traje 30 minuta i prilagođena je uzrastu od 2 do 12 godina. Ulaznice koštaju 400 dinara uz neophodnu rezervaciju na broj telefona 0656775353.