Цврчак и мрав


cvrčak i mrav

Премијеру дечје опере „Цврчак и мрав“, у извођењу Удружења уметника „Високо Ц“, погледајте 17. октобра у 11 часова у Културној станици Еђшег.

Езопова басна „Цврчак и мрав“ пронашла је своје место у дечјој литратури као једна од најомиљенијих и најтраженијих прича. Нама је представљена једноставна поука ове приче, а то је: „Ко ради тај и има“ или „Ко ради не боји се глади“. Свима је познат цврчак који стално свира, пева и не мари за зиму, и вредни мрав који зиму спремно дочекује скупљајући храну и огрев. Као што видимо, цврчак је лик који је ту битку изгубио у старту. Зашто? Зар није лепо кад неко свира и пева? Зар музика и сама уметност не чини човека и друштво бољим? Да ли је ико икад стао на страну цврчка?

Удружење уметника „Високо Ц“ мало другачије посматра ову причу. Ова и многа друга питања ће бити упућена деци у току одржавања представе. Пројекат је осмишљен да деца интерактивно учествују све време тако да у једном делу представе стану на страну цврчка, а у другом делу на страну мрава.

Ова опера настала је у јануару 2021. године, као ауторско дело Марије и Бранислава Цвијића. Представа траје 30 минута и прилагођена је узрасту од 2 до 12 година. Улазнице коштају 400 динара уз неопходну резервацију на број телефона 0656775353.