Dani makedonske kulture u Eđšegu


U čast slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija u Kulturnoj stanici Eđšeg sinoć su održani 15. „Dani makedonske kulture” u Novom Sadu.

Kulturna manifestacija sa dugom tradicijom, otpočela je svečanom akademijom, a svi prisutni su uživali u muzičkom programu učenika muzičke škole i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu. Prema rečima organizatora, ova priredba od izuzetnog je značaja zbog očuvanja nacionalnog identiteta makedonskog naroda.

Preko ovakvih manifestacija, mi negujemo našu kulturu i tradiciju, a pre svega očuvanje jezika. Već 15 godina održavamo ovu manifestaciju i veoma smo zadovoljni“, istakla je organizatorka manifestacije Vaska Čergoska.

Podršku „Danima makedonske kulture“ dao je i resorni pokrajinski sekretarijat, a pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je ovo veoma važan dan za makedonsku nacionalnu zajednicu, koja je još jedna u nizu lepeza u širokom spektru vojvođanskih različitosti.

Pokrajinska vlada i Sekretarijat na čijem sam čelu, nastaviće da podržava očuvanje nacionalnih identiteta svih nacionalnih zajednica u Vojvodini, pa samim tim i makedonske nacionalne zajednice, kroz negovanje kulture, jezika, pisma, obrazovanja i informisanja ─ vašeg, ali i našeg zajedničkog bogatstva“, istakla je Dragana Milošević.

Ova manifestacija, koju organizuje Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Kiril i Metodij“, nastaviće se u petak, 28. maja, a potom 25. i 26. juna u Kulturnom centru grada Novog Sada.

 

Foto: Uroš Dožić