Дани македонске културе у Еђшегу


У част словенских просветитеља Кирила и Методија у Културној станици Еђшег синоћ су одржани 15. „Дани македонске културе” у Новом Саду.

Културна манифестација са дугом традицијом, отпочела је свечаном академијом, а сви присутни су уживали у музичком програму ученика музичке школе и студената Академије уметности у Новом Саду. Према речима организатора, ова приредба од изузетног је значаја због очувања националног идентитета македонског народа.

Преко оваквих манифестација, ми негујемо нашу културу и традицију, а пре свега очување језика. Већ 15 година одржавамо ову манифестацију и веома смо задовољни“, истакла је организаторка манифестације Васка Чергоска.

Подршку „Данима македонске културе“ дао је и ресорни покрајински секретаријат, а покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић истакла је да је ово веома важан дан за македонску националну заједницу, која је још једна у низу лепеза у широком спектру војвођанских различитости.

Покрајинска влада и Секретаријат на чијем сам челу, наставиће да подржава очување националних идентитета свих националних заједница у Војводини, па самим тим и македонске националне заједнице, кроз неговање културе, језика, писма, образовања и информисања ─ вашег, али и нашег заједничког богатства“, истакла је Драгана Милошевић.

Ова манифестација, коју организује Удружење грађана македонске националне мањине „Кирил и Методиј“, наставиће се у петак, 28. маја, а потом 25. и 26. јуна у Културном центру града Новог Сада.

 

Фото: Урош Дожић