Ljiljana Lišković: I nakon više od dva veka Betoven je među nama sad i ovde


I nakon više od dva veka Betoven je među nama sad i ovde. Jedan od najvećih muzičkih genija naše civilizacije je ujedno i jedan od nas, ljudsko biće koje traga za izvorom kojim bi nahranio svoj duh“ kaže sopranistkinja Ljiljana Lišković, koja stoji iza projekta „Ludvig i Žanet“. Taj projekat biće realizovan u utorak, 27. oktobra, od 19 sati i 30 minuta, u Kulturnoj stanici Eđšeg.

U godini u kojoj se obeležava dva i po veka od rođenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena, publika će imati priliku da uživa u muzici jednog od najvećih genija, ali na nešto drugačiji, inovativan način. Naime, sopranistkinja Ljiljana Lišković i pijanistkinja Aleksandra Rakić preuzeće uloge slavnog kompozitora i njegove najveće ljubavi, Johane Žanet van Horvat, i izvoditi najreprezentativnije koncertne i operske arije za sopran.

Njegova mladalačka ljubav prema Johani van Hornat, zvanoj Žanet inspirisala nas je da se osvrnemo i na Betovena kao čoveka koji kao i svako od nas traga za ljubavlju, ali i na monumentalnog kompozitora kroz čiju muziku trascendira čudo života, zbog čega nas njegova muzika tako snažno podseća na našu ljudskost, ali i na to da smo deo nečeg mnogo većeg, univerzalnog, nečeg vrednog i prelepog i da to moramo prepoznavati, vrednovati i čuvati uvek, i sada i ovde, u ovim izazovnim vremenima“ rekla je Lišković.

Osim muzičkog dela, koncert će obuhvatiti i govorne inserte kojima će biti predstavljeni segmenti kompozitorovog života, a koje će govoriti glumac Aca Lazin.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Projekat „Ludvig i Žanet” jedan je od 42 projekta koji je dobio sredstva na Javnom konkursu, u okviru projekta „Umetnici. Sad!” koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike.