Љиљана Лишковић: И након више од два века Бетовен је међу нама сад и овде


И након више од два века Бетовен је међу нама сад и овде. Један од највећих музичких генија наше цивилизације је уједно и један од нас, људско биће које трага за извором којим би нахранио свој дух“ каже сопранисткиња Љиљана Лишковић, која стоји иза пројекта „Лудвиг и Жанет“. Тај пројекат биће реализован у уторак, 27. октобра, од 19 сати и 30 минута, у Културној станици Еђшег.

У години у којој се обележава два и по века од рођења великог композитора Лудвига ван Бетовена, публика ће имати прилику да ужива у музици једног од највећих генија, али на нешто другачији, иновативан начин. Наиме, сопранисткиња Љиљана Лишковић и пијанисткиња Александра Ракић преузеће улоге славног композитора и његове највеће љубави, Јохане Жанет ван Хорват, и изводити најрепрезентативније концертне и оперске арије за сопран.

Његова младалачка љубав према Јохани ван Хорнат, званој Жанет инспирисала нас је да се осврнемо и на Бетовена као човека који као и свако од нас трага за љубављу, али и на монументалног композитора кроз чију музику трасцендира чудо живота, због чега нас његова музика тако снажно подсећа на нашу људскост, али и на то да смо део нечег много већег, универзалног, нечег вредног и прелепог и да то морамо препознавати, вредновати и чувати увек, и сада и овде, у овим изазовним временима“ рекла је Лишковић.

Осим музичког дела, концерт ће обухватити и говорне инсерте којима ће бити представљени сегменти композиторовог живота, а које ће говорити глумац Аца Лазин.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Пројекат „Лудвиг и Жанет” један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.