Gaga/plesači drže čas u Kulturnoj stanici Eđšeg


Gaga predstavlja govor pokreta koji je Ohad Naharin godinama razvijao, paralelno radeći kao koreograf i umetnički direktor plesne kompanije „Batševa“. Gaga je nastala iz Naharinove potrebe da komunicira sa svojim plesačima i znatiželjom tokom istraživanja pokreta.

Časovi Gaga se zasnivaju na pažljivom osluškivanju tela i fizičkih osećaja. Instrukcije se razvijaju kako bi se povećala svest o osećaju, kao i širenju istog, a informacije se ređaju, gradeći višesenzorno, fizički zahtevno iskustvo.

Dok se kroz većinu instrukcija prožima bogata mašta, Gaga istraživanje se pre svega bazira na fizičkom stanju, sa akcentom na poseban proces otelotvorenja. U okviru ovog istraživanja, improvizacijska priroda istraživanja omogućava svakom učesniku da uspostavi snažnu ličnu vezu sa Gagom.

Gaga nam pruža jednu osnovu za otkrivanje i jačanje tela, bolju fleksibilnost, izdržljivost, okretnost i razvijanje veština, uključujući koordinaciju i efikasnost tokom stimulacije čula i mašte. Časovi pružaju vežbu koja istražuje formu, brzinu i napor koji se prepliću sa dodatnim spektrom osećaja poput onih koji se javljaju između mekanih i gustih tekstura, nežnosti i eksplozivne snage, potcenjivanja i preuveličavanja.

Učesnicima se bude ukočeni delovi tela, povećava im se svest o navikama, i pospešuje efikasnost pri pokretu tokom više različitih zadataka. Oni se ohrabruju da sa zadovoljstvom prihvate trenutke napora. Jezik Gaga je jedan stalan razvojni proces, a časovi se razlikuju i osmišljaju u zavisnosti od tog procesa.

Gaga se deli u dve grupe: Gaga/ljudi i Gaga/plesači.

Gaga/plesači je predviđena za profesionalne plesače i studente plesa. Čas Gaga/plesači će se održati 20. oktobra u Kulturnoj stanici Eđšeg sa početkom u 19 č.

Instruktor radionice u Kulturnoj stanici Eđšeg biće Ido Gidron iz Izraela. Ido je završio srednju školu za muziku i ples u Jerusalimu. Radi kao nastavnik Gaga jezika Ohada Naharina u Suzan Delal centru u Tel Avivu i studiju Naim, i održava radionice u Berlinu. U periodu od 2014. do 2017. bio je deo plesne kompanije Batševa. Služio je u IOS-u kao vrsni privilegovani plesač i plesao je za KCDC 2 u sezoni 2013 – 2014. Ido je koreograf i izvođač u nezavisnom projektu Maje Mihlal-Gelfand, kao i u mnogim drugim projektima. U periodu 2011 – 2013. učestvovao je na letnjem kursu škole Džulijard u Njujorku i Batševa Programu izvrsnosti.

Da biste učestvovali na času Gaga/plesači potrebno je da popunite prijavu, a svi zainteresovani plesači mogu pronaći obrazac ovde.

Čas Gaga/plesači organizuje ambasada Izraela uz podršku projekta ‘Novi Sad – Evropska prestonica kulture’.