Гага/плесачи држе час у Културној станици Еђшег


Гага представља говор покрета који је Охад Нахарин годинама развијао, паралелно радећи као кореограф и уметнички директор плесне компаније „Батшева“.

Гага је настала из Нахаринове потребе да комуницира са својим плесачима и знатижељом током истраживања покрета.

Часови Гага се заснивају на пажљивом ослушкивању тела и физичких осећаја. Инструкције се развијају како би се повећала свест о осећају, као и ширењу истог, а информације се ређају, градећи вишесензорно, физички захтевно искуство.

Док се кроз већину инструкција прожима богата машта, Гага истраживање се пре свега базира на физичком стању, са акцентом на посебан процес отелотворења. У оквиру овог истраживања, импровизацијска природа истраживања омогућава сваком учеснику да успостави снажну личну везу са Гагом.

Гага нам пружа једну основу за откривање и јачање тела, бољу флексибилност, издржљивост, окретност и развијање вештина, укључујући координацију и ефикасност током стимулације чула и маште. Часови пружају вежбу која истражује форму, брзину и напор који се преплићу са додатним спектром осећаја попут оних који се јављају између меканих и густих текстура, нежности и експлозивне снаге, потцењивања и преувеличавања.

Учесницима се буде укочени делови тела, повећава им се свест о навикама, и поспешује ефикасност при покрету током више различитих задатака. Они се охрабрују да са задовољством прихвате тренутке напора. Језик Гага је један сталан развојни процес, а часови се разликују и осмишљају у зависности од тог процеса.

Гага се дели у две групе: Гага/људи и Гага/плесачи.

Гага/плесачи је предвиђена за професионалне плесаче и студенте плеса. Час Гага/плесачи ће се одржати 20. октобра у Културној станици Еђшег са почетком у 19 ч.

Инструктор радионице у Културној станици Еђшег биће Идо Гидрон из Израела. Идо је завршио средњу школу за музику и плес у Јерусалиму. Ради као наставник Гага језика Охада Нахарина у Сузан Делал центру у Тел Авиву и студију Наим, и одржава радионице у Берлину. У периоду од 2014. до 2017. био је део плесне компаније Батшева. Служио је у ИОС-у као врсни привилеговани плесач и плесао је за КЦДЦ 2 у сезони 2013 – 2014. Идо је кореограф и извођач у независном пројекту Маје Михлал-Гелфанд, као и у многим другим пројектима. У периоду 2011 – 2013. учествовао је на летњем курсу школе Џулијард у Њујорку и Батшева Програму изврсности.

Да бисте учествовали на часу Гага/плесачи потребно је да попуните пријаву, а сви заинтересовани плесачи могу пронаћи образац овде.

Час Гага/плесачи организује амбасада Израела уз подршку пројекта ‘Нови Сад – Европска престоница културе’.