Vojvođanski festival klasične gitare


Ovogodišnji Vojvođanski festival klasične gitare (Vojvodina Guitar Fest) biće održan 15. put u Novom Sadu, od 21. do 24. maja. Svi koncerti počinju u 19 sati.

Ove godine Festival se održava u okviru prve evropske platforme za klasičnu gitaru EuroStrings, koja okuplja najznačajnije festivale gitare u Evropi, uz sufinansiranje Kreativne Evrope. Vojvođanski festival klasične gitare predstavlja i odličnu uvertiru za 2022.godinu, kada će Grad Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Koncerti u Kulturnoj stanici Eđšeg:

 • 21. maj
  Rastko Marinković (Srbija), laureat prošlogodišnjeg takmičenja
 • 22. maj
  Petar Popović (Srbija)
  Đani Šehu (BiH)
 • 23. maj
  Kristina Galieto (Italija), EuroStrings artist
  Lovro Peretić (Hrvatska), pobednik EuroStrings takmičenja za 2020.godinu

Poslednjeg dana Festivala, 24. maja u 15 sati, prof. Vera Ogrizović sa Fakulteta muzičkih umetnosti održaće u Eđšegu predavanje Wellness u muzici, psihički i fizički izazovi prilikom nastupa.

U okviru Vojvođanskog festivala klasične gitare publika će imati priliku da prisustvuje digitalnoj izložbi Istorijat klasične gitare u Vojvodini, koja će biti realizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski“, zatim majstorskim radionicama sa domaćim i inostranim profesorima-predavačima.

Internacionalno takmičenje „Dr Jovan Jovičić“ biće održano onlajn, a takmičari uzrasta od 7 do 30 godina podeljeni su u šest kategorija. Pobednik „No Age Limit“ kategorije biće predstavnik Festivala za sledeće izdanje EuroStringsa 2022. godine.

Pokrovitelji Festivala su Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.