Војвођански фестивал класичне гитаре


Овогодишњи Војвођански фестивал класичне гитаре (Vojvodina Guitar Fest) биће одржан 15. пут у Новом Саду, од 21. до 24. маја. Сви концерти почињу у 19 сати.

Ове године Фестивал се одржава у оквиру прве европске платформе за класичну гитару Еурострингс, која окупља најзначајније фестивале гитаре у Европи, уз суфинансирање Креативне Европе. Војвођански фестивал класичне гитаре представља и одличну увертиру за 2022.годину, када ће Град Нови Сад понети титулу Европске престонице културе.

Концерти у Културној станици Еђшег:

 • 21. мај
  Растко Маринковић (Србија), лауреат прошлогодишњег такмичења
 • 22. мај
  Петар Поповић (Србија)
  Ђани Шеху (БиХ)
 • 23. мај
  Кристина Галието (Италија), Еурострингс артист
  Ловро Перетић (Хрватска), победник Еурострингс такмичења за 2020.годину

Последњег дана Фестивала, 24. маја у 15 сати, проф. Вера Огризовић са Факултета музичких уметности одржаће у Еђшегу предавање Велнес у музици, психички и физички изазови приликом наступа.

У оквиру Војвођанског фестивала класичне гитаре публика ће имати прилику да присуствује дигиталној изложби Историјат класичне гитаре у Војводини, која ће бити реализована у сарадњи са Културним центром Војводине „Милош Црњански“, затим мајсторским радионицама са домаћим и иностраним професорима-предавачима.

Интернационално такмичење „Др Јован Јовичић“ биће одржано онлајн, а такмичари узраста од 7 до 30 година подељени су у шест категорија. Победник „Но Аге Лимит“ категорије биће представник Фестивала за следеће издање ЕуроСтрингса 2022. године.

Покровитељи Фестивала су Управа за културу Града Новог Сада и Покрајински секретаријат за културу.