Mariji Trandafil u čast – Ars e femmina: Mladi umetnici Evrope Novom Sadu


U kulturnoj stanici Eđšeg 26. novembra u 19.30 biće upriličen koncert u čast velike srpske dobrotvorke pod nazivom „Mariji Trandafil u čast – Ars e femmina“, na kojem će se publici predstaviti uspešni mladi umetnici iz Evrope i Novog Sada.

Pijanista Matias Antonio Glavinić dolazi iz Italije i iako ima samo jedanaest godina dobitnik je velikog broja nagrada na prestižnim pijanističkim takmičenjima. Na sceni će se pojaviti i Žiga Čopi, osamnaestogodišnji muzičar iz Slovenije. On je tek započeo sa studiranjem i već je postao jedan od najperspektivnijih mladih pevača, o čemu svedoče mnoge nagrade koje je osvojio na takmičenjima u pevanju. Takođe, ovom inspirativnom muzičkom performansu priključiće se i četrnaestogodišnji violinista Sergej Skeledžija iz Novog Sada, koji je ostvario preko 20 priznanja na postignute uspehe tokom svog školovanja.

Suptilno podsećajući na to koliko je uloga žene umetnice plemenita i važna, autorke projektaArs e femmina“ pijaniskinja Jelena Simonović Kovačević i sopran Agota Vitkai Kučera želele su da podstaknu afirmaciju mladih umetnika i kreativnim pristupom ukažu na značaj tradicije evropskog nasleđa u žanru klasične muzike. Ovaj projekat sprega je nekoliko različitih vidova umetničkog izražaja – muzičkog, vizualnog, teatarskog, literarnog i multimedijalnog i deo je programa i podržan od strane Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

„Moj najveći strah nije da ja budem zaboravljena, nego da moja dela iščeznu u prašini istorije kao da nikada nisu značila ništa. Moja najveća nada je da moja dobra dela imaju eho mnogo posle moje smrti i da budu inspiracija drugim dobročiniteljima“, govorila je velika srpska dobrotvorka Marija Trandafil.

Dokažimo da se eho velikih dela i dalje čuje. Vidimo se na koncertu u Eđšegu!