Svirati, raditi ili raditi uz svirku? : Odigrana dečja opera „Cvrčak i mrav“


U kulturnoj Stanici Eđšeg 18. novembra izvedena je jedna od najomiljenijih priča za decu — opera „Cvrčak i mrav, za đake OŠ „Branko Radičević“.

Svi se sećamo čuvene Ezopove basne o lenjom Cvrčku, koji stalno peva, svira i ne mari za zimu i vrednom Mravu, koji zimu čeka spremno sakupljajući hranu i ogrev. Priča nosi jasnu poruku — „Ko radi ne boji se gladi”. Međutim, da li je baš sve tako? Zar nije lepo kada neko svira i peva? Zar muzika i sama umetnost ne čine čoveka i društvo boljim? Udruženje umetnika „Visoko C” donelo je malo drugačiju verziju ove priče, pokušavavši da ispravi vekovnu nepravdu nanetu jednom ozbiljnom muzičaru Cvrčku.

Deca su se, najpre, upoznala sa protagonistima, njihovim karakterom i svakodnevnicom, a zatim su, odgovarajući na pitanja, razmišljali o tome na čiju stranu stati, na stranu Cvrčka ili Mrava? Predstava je osmišljena tako da su u njoj sve vreme učestvovali mališani, koji su zajedno sa glumcima polemisali da li je bolje svirati ili raditi ili raditi uz svirku i pesmu, a pored dva glavna aktera, scenu je ulepšala šumska vila koja je kroz pokret i pesmu komunicirala sa decom.

Ova posebna izvedba najmlađoj publici je poslala možda i bitniju poruku od one koja u fokus stavlja materijalnu satisfakciju, a to je da su u životu najvažnije stvari, poput ljubavi, osmeha i prijateljstva, zapravo besplatne.