U Kulturnoj stanici Eđšeg otvorena Nedelja kineskog filma


Prvi put u našoj zemlji, održava se manifestacija „Nedelja kineskog filma u Srbiji“ i to u dva najveća grada, u Beogradu od 18. do 22. maja i u Novom Sadu od 19. do 24. maja 2024. Licem u lice našli su se srpski filmofili sa savremenom kineskom kinematografijom koja je po broju gledalaca od 530 miliona na prvom mestu u svetu i koja je poslednju deceniju vidno napredovala i na poziciji je drugog najvećeg filmskog tržišta.


Domaćin festivala u Novom Sadu je Kulturna stanica “Eđšeg” gde je na otvaranju premijerno prikazan film “Čangan”. Na ceremoniji otvaranja govorili su Mi Jia, zamenik direktora Kineskog filmskog kanala, prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti Novi Sad i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

U muzičkom delu programa publika je uživala u muzičkim numerama koje je izvela Camerata.

Nakon filma „Čangan“ novosadsku publiku očekuju ostvarenja „Apoteoza bogova: Kraljevstvo oluja“ reditelja Ru Eršina koji je viđen u beogradskoj MTS dvorani prvog dana, a koji je prikazan na 80. Filmskom festivalu u Veneciji, „Oktagon“ čiju režiju potpisuje Vao Baodjijang o čoveku koji se brine o napuštenoj deci, ali upada u nevolje kada se pojave sumnjivi snimci iz prošlosti, „Uspavana medju zvezdama“ Cuna Žuija i Liu Sijang o misterioznom nestanku supruge na putovanju za godišnjicu braka i na kraju “ Volim te“ Hana Tinga o dva bračna para koji u poslednjem poglavlju svojih života na ivici sirotinje iskazuju čistu ljubav.

Drame su u Kini bili najuspešniji žanr prošle godine, komedije i kriminalistička ostvarenja su najprodavaniji, a ratni i ljubavni filmovi izgubili su pozicije na prvih pet mesta.

Festival kineskog filma ima karakter turneje: 2023. godine održan je u 20 zemalja i regiona na četiri kontinenta, uključujući Keniju, Južnu Afriku, Nigeriju, Egipat, Japan, Ujedinjene Arapske Emirate, Filipine, Irsku, Španiju, Poljsku, Čile i Kolumbiju.

U Kini postoji 12000 bioskopa, što je eksponencijalni rast od 2020.godine, kao i 52 bioskopska lanca, medju kojima je vodeći Wanda cinema Line.
Globalna blagajna kinematografije u 2023. godini iznosila je 33,9 milijardi dolara, što je na godišnjem nivou povećanje od 30,5%. Kinesko kopno je zaradilo 7,7 milijardi dolara, što je za 83% više u odnosu na 4,33 milijarde američkih dolara prošle godine i definitivno ga čini najbrže oporavljenim velikim filmskim tržištem na svetu. U 2023. godini širom Kine producirano je ukupno 971 film, uključujući 792 igrana filma. Ukupno 11 filmova probilo je 140 miliona dolara na blagajnama tokom cele godine, a završeno je 30 filmova sa zaradom većom od 70 miliona dolara. Kineski filmski šampion je film „Man Jianghong“ koji je zaradio 637 miliona dolara na blagajnama.

Publika danas u Kini ima raznovrsnu ponudu filmskih ostvarenja. U poređenju sa prethodnim periodom, kulturna pismenost, životni ukus i estetski nivo publike su se kontinuirano poboljšavali, a komedije, naučna fantastika, neizvesnost, romansa, animacija i drugi žanrovski filmovi osvojili su naklonost tržišta. U prilog tome ide i ostvarivanje odličnih rezultata holivudskih komercijalnih filmova, kao i filmova iz Japana, Francuske, Velike Britanije, Tajlanda, Indije i drugih zemalja. Filmovi su danas postali „zlatna vizitkarta“ za širenje kineske kulture. Film „Lutajuća Zemlja 2“ kraja 2023. prikazana je u  42 prekomorske zemlje i regiona, sa prekomorskom blagajnom većom od 14 miliona dolara. Film „Megalodon 2: Ambis“ prikazan je  u 76 zemalja i regiona širom sveta i zaradio je više od 398 miliona dolara, doko je film „Topao“ postao šampion na blagajnama na Tajlandu.

Učestalost međunarodne saradnje se ubrzala, a svet je dobio priliku da preko filmske umetnosti bolje upozna Kinu. Snažan oporavak, otvoreno i inkluzivno kinesko filmsko tržište poziva na odlične filmske radove iz celog sveta, a kineski filmski stvaraoci koji imaju hrabrosti da istražuju i inoviraju takođe se raduju produbljivanju razmene i jačanju saradnje sa svojim kolegama širom sveta otvorenijim stavom, širom vizijom i profesionalnijim načinom, kako bi globalnoj publici predstavili još više brilijantnih filmova.

Manifestaciju „Nedelja kineskog filma u Srbiji“ podržali su  Nacionalna filmska administracija Kine, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kineski filmski kanal, Filmski centar Srbije i Kineski kulturni centar u Srbiji.