Лана Зорјан на Дочеку 7529: Публика ми недостаје, али овако ће више људи моћи да нас слуша


У оквиру Дочека 7529. који ће 13. јануара у онлајн формату на платформи Visit Novi Sad представити нове просторе за културу биће и прва културна станица отворена у Новом Саду – Културна станица Еђшег, у којој ће наступити млада виолинисткиња Лана Зорјан.

Она ће у простору некадашње стрељане, транформисане у културну станицу која је за две године заузела значајно место на културној мапи града, извести четири композиције уз клавирску пратњу Милене Буче, у чему ће публика уживати онлајн 13. јануара.

Другачији је осећај када свирате без публике, ја сам скоро годину дана наступала управо тако и публика ми заиста недостаје, њихова реакција. Ипак, овако ће нас свакако видети већи број људи, с обзиром на то да нисмо ограничени капацитетом простора, већ свако може да нам се придружи онлајн“, рекла је Лана Зорјан.

Лана је виолину у руке узела први пут са четири године и од онда ређа само успехе и награде, којих је данас и више од 40. Ученица новосадске музичке школе „Исидор Бајић“, недавно је била и представница Србије на интернационалном такмичењу „Виртуози В4+ – Свирамо истим језиком” у Будимпешти, где је добила специјалну награду.

Мени је ово било предивно искуство. Добила сам посебну награду, која је подразумевала и виолину са потписима Пласида Доминга и Томаса Кочака, што мени много значи. Оно што ће ми највише остати у сећању су другари које сам упознала, сви смо се дружили, наравно са дистанцом, па смо морали да склапамо по четири, пет столова, али то нам није сметало. По цео дан смо били заједно, радећи у студију или дружећи се, спуштајући једни другима трему“, прича Лана.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара, први пут ће бити реализован у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе. Четврти Дочек, представиће светског виртуоза, интернационално награђиване извођаче, али и младе наде најразличитијих музичких жанрова – класичне, традиционалне и електронске музике, џеза, инди-рока, репа…

 

Фото: Урош Дожић