Pauk nije bauk: izložba dečijih radova


U Kulturnoj stanici Eđšeg održana je manifestacija povodom dana paukova u sklopu kampanje „Pauk nije bauk“. Kampanju je organizovalo udruženje Paukovi Srbije, a posetioci su imali priliku da uživaju u izložbi dečijih radova od 18. do 21. novembra.

Udruženje Paukovi Srbije je centar za proučavanje i zaštitu paukova uz podršku ljubitelja paukova, koji su
se odazvali kampanji i podržali incicijativu putem platforme Donacije.rs . Osmišljena sa ciljem da se popularizuje biodiverzitet Srbije kroz marginalizovane grupe organizama kao što su paukovi. Može se reći da je ovo sad već tradicionalna manifestacija, koja se uspešno održava od 2017. godine u Novom Sadu. Ove godine, zbog kampanje, manifestacija će pored Novog Sada biti organizovana u još 5 gradova u Srbiji (u Nišu, Kragujevcu, Subotici, Vršcu i Beogradu).

Na manifestaciji smo imali priliku da uživamo u predavanju dr Gordane Grbić, arheologa, MSc Igora Gajića takodje arheologa i Borisa Ilića prirodnjaka i istraživača. Gordana nas je uputila o tome koje zanimljive vrste žive u Srbiji i takodje da li se Srbi boje paukova. Boris nam je kroz svoj videomaterijal pokazao koliko veliki mogu da budu tropski paukovi, koje zanimlmjive vrste se pojavljuju u našim domovima, a koje nalazimo po dvorištima. Na Igorovom predavanju, saznali smo više o socijalnim paukovima, da li vlada idilična atmosfera u zajednici, kako brinu o potomstvu, a kako ratuju sa drugima.

Svi posetioci bili su oduševljeni predavanjem kao i izloženim živim primercima tropskih paukova, koji su stalni deo koncepta ove manifestacije.
Kako smo se proveli možete pogledati u nastavku.