Putovanje Dunavom kroz stvaralaštvo vrhunskog slikara Ranka Vukeljića


Kulturnoj stanici Eđšeg otvorena je izložba „Dunav od iskona” koja nam jezikom simbola nudi priliku da uživamo u poetsko-realističnom izrazu velikog umetnika Ranka Vukeljića od 1. jula do 8. avgusta.

Mnogobrojna publika uživala je u vrhunskom stvaralaštvu, a na svečanom otvaranju izložbe, nastupio je i pijanista Mirka Jorgovića koji je izveo delo „Neoplantika”. Tema je vezana za legendu o dvoje mladih, nesrećno zaljubljenih, koji skončavaju svoje živote u Dunavu, ispod Petrovaradina.

Slikar Ranko Vukeljić rođen je u Srbiji, ali je obrazovanje stekao u Australiji gde je ostvario i veći deo svoje dosadašnje karijere. Nakon dvadeset dve godine vratio se u zemlju gde poslednjih godina stvara i izlaže u Srbiji.

Njegov rad ne prati trendove već prikazuje običaje i navike naroda kom pripada. Kvalitet slikarske veštine i jedinstvenost izraza daje mu potpunu slobodu u svom stvaralaštvu. Ranko Vukeljić, jezikom simbola, nagoveštava učešće posetioca njegovih izložbi u kreaciji vlastite priče. Od svog povratka u Srbiju Ranko Vukeljić imao je samostalne izložbe širom države u gradovima kao što su Novi Sad, Beograd, Sombor, Sremska Mitrovica, Vršac i Bela Crkva.