Kako je nastao „Mrtvi kapital“, prvi dokumentarac Ivane Janošev


Realizacija projekta „Mrtvi kapital“ Ivane Janošev, koji obuhvata projekciju kratkog dokumentarnog filma i radionicu posvećenu stvaranju dokumentarnog filma, biće 15. oktobra u 19 časova, u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Film prikazuje selo Draginje, koje pripada Mačvanskom okrugu, u kom su Romi gastarbajteri izgradili velelepne kuće, međutim u njima niko ne živi.

Snimatelj i ja smo stihijski odlazili u Draginje, provodili po ceo dan tamo i onda se vraćali u Novi Sad. Sutradan bih ja pregledala materijal i svaki put zaključila da ga nemam dovoljno. Stvar je bila u tome što sam želela da uđem u te velelepne kuće, a prosto u selu nije bilo žive duše da me pusti unutra. Ceo taj proces je trajao dva, tri meseca dok konačno nismo pronašli Dragana Jovanovića, koji je postao glavni lik filma, vodič kroz selo i njegovu istoriju. Imala sam sreću da je Dragan bio divan, uzbudljiv i iskren sagovornik. On mi je otključao ceo film“ tako rad na filmu opisuje rediteljka Ivana Janošev.

Njena ideja je zapravo bila snimiti te kuće iznutra i time pokazati apsurd ulaganja toliko novca u nešto što se ne koristi, međutim, kako i sama kaže, toga je morala da se odrekne, jer nisu dočekali nijednog vlasnika kuće, a kako je film studentski, postojali su rokovi za završetak.

Uprkos tome, Ivana je uspela da predstavi ono što je želela na primeru sela Draginje, a to je univerzalna priča o nezaustavljivoj potrebi „da se ima još“.

Kako vreme odmiče sve više mi se čini da je tema kojom sam se u tom trenutku bavila užasno važna u ovom momentu. Složila bih se sa idejom da je to najveća boljka modernog sveta, izgleda da sve što čovek čini u poslednje vreme čini iz tog motiva za nečim većim, boljim, skupljim. Ne bih to povezala sa našim mentalitetom, mada mi imamo sklonost da sve negativne karakteristike čovečanstva pripisujemo baš našem mentalitetu. U montaži sam uvidela da jedan pasaž koji prikazuje sve te njihove kuće izgleda kao da je iz reperskog spota i onda sam shvatila da je to univerzalna ljudska karakteristika, koja eventualno bliže može da se pripiše onima koji nisu imali, a sada su „uspeli“ i „imaju““, priča Ivana.

Pored projekcije filma, Ivanin projekat obuhvata i radionicu dokumentarnog filma, a, kako kaže, može da se prijavi svako, čak i bez predznanja.

Ne volim ekskluzivnost i isključivanje onih koji nisu završili akademiju. Vlada neko mišljenje da samo mi koji smo završili taj fakultet možemo da se bavimo time, mislim da je to netačno. Ideja radionice je da razgovaramo o svim boljkama i preprekama prilikom nastanka prvog dokumentarca, a moj prvi dokumentarac nam je za to šlagvort i analiziraćemo sve njegove probleme. Govorićemo o pronalaženju priče koja je potentna za film, koje su realne mogućnosti da se ta priča snimi, a moja koleginica, producentkinja Ana Renovica, će nam dati uvid u to šta producent traži od projekta iza kojeg će stati“ kaže Ivana.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti slanjem imena i prezimena na mejl adresu: [email protected].

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.

Projekat „Mrtvi kapital” jedan je od 42 projekta koji su dobili sredstva na Javnom konkursu lokalnim umetnicima i udruženjima, u okviru projekta „Umetnici. Sad!”, koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizaciju kulture i razvoj publike.