Magija epske fantastike u Kulturnoj stanici Eđšeg


Kulturnoj stanici Eđšeg13. septembra održana se promocija romana epske fantastike „Dekaton: Početak rata” autora Vladimira Martića. O knjizi je govorio pisac, urednik i pesnik Rastko Lončar, direktorka izdavaštva „Bitije” Đina Vesić  i pravnik u oblasti prava intelektualne svojine Denis Tul. Pored razgovora posetioci ovod događaja imali su priliku da uživaju u mini-koncertu članova grupe Next Kodex, koji su predstavili pesme pisane za roman.

„Dekaton”  je avanturistički koncipiran roman u kom se i pored mnogih misterija, zavera i pustolovina autor osvrće na porodične vrednosti, religijska pitanja, državničko upravljanje i ratne nevolje. Početak rata je predstavljen kao uvod u bogatu sagu smeštenu na Elgani, tačnije na kontinentu Obodaiju, teritoriji prepunoj raznolikih geografskih odrednica, uključujući i preko 70 gradova postavljenih u granice 11 jasno uređenih država.

U romanu, Taratarn Vukov nosi ulogu začetnika dekatonske pripovesti. Prve faze njegovog života oblikuju ovu priču i doprinose njenom dinamičnom uzletu do konačnog stapanja onoga šta su prosečni smatrali stvarnim i nestvarnim. Rastrgnutost između dužnosti prema elitnoj vojsci i rodnom zavičaju nagnaće Taratarna i njegove saučesnike da uzmu stvar u svoje ruke i odvedu priču do začinjanja konkluzije između zaboravljenog i iskrivljenog. Buđenjem prošlosti drastično će se promeniti lice budućnosti. Jedan junak pokrenuće druge koji moraju zauzeti mesta iza Alagonda ili Alstira. Svet opterećen krvavim sukobima postaviće dva pitanja:

Da li zlo mora doći?

Da li se istina mora spoznati?

Autor Vladimir Martić rođen je 11. januara 1993. godine u Glini u Hrvatskoj, a od 1995. godine živi u Novom Sadu. Prvi roman pod naslovom „Ratovi Dekatonije” napisao je sa trinaest godina sa kojim je prošao na jednom literarnom konkursu i, odlukom žirija, Mire Alečković i Grozdane Olujić, bio pozvan u IX „Pesničku školu za mlade talente Srbije”. Međutim, taj roman nikada nije izdao čekajući da se dekatonska saga razvije zajedno sa sopstvenom zrelošću. Filozofski fakultet odsek za istoriju napušta 2013. godine kako bi se ozbiljnjije posvetio pisanju i muzici. „Dekaton: Početak rata” počeo je da piše u septembru 2012. godine i uspeo je da ga izda nakon čitave decenje, ali i za to vreme napisao je drugi i treći nastavak knjige (od planiranih sedam), kao i opširnu hronologiju koja predhodi događajima iz njegovog romana prvenca što se može uzeti za četvrtu knjigu.