Sloboda ili digne čoveka ili ga uništi


Kulturnoj stanici Eđšeg 31. marta upriličena je prodajna izložba maestralnog Uroša Toškovića, vrhunskog slikara koji je svojim avangardnim stvaralaštvom obezbedio da se njegovo ime nađe na stranicama svetske istorije umetnosti.

Uroš Tošković (Pelev Brijeg, 19. novembar 1932 — Podgorica, 3. mart 2019) bio je crnogorski slikar. Završio je Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a diplomirao je 1956. godine Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Godine 1956. odlazi, kao stipendista francuske Vlade u Pariz, gde završava Školu lepih umetnosti kod Morisa Brijanšona. U Parizu ostaje sve do 1976. godine i jedan je od rodonačelnik kolonije YU slikara u Parizu.

Drugovao je sa Belmondom, De Sikom, Sartrom, Popom, Borom Pekićem, a radio sa Pikasom, Dalijem, Joneskom i drugima. Uroš Tošković je 1957. godine bio jedan od osnivača društva prijatelja Baltazar, čiji su članovi Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki, a koje kasnije (1958. godine) postaje društvo Mediala.

Na njegovim crtežima vlada atmosfera izgubljenosti – mračni, apstraktni i upečatljivi likovi koji traže sebi mesto na ovom svetu narušavaju portretnu monotonost i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.