Izložba „Nasleđe i kreativnost“ otvorena u Kulturnoj stanici Eđšeg


Danas je u Kulturnoj stanici Eđšeg svečano otvorena izložba umetničkih radova profesora i studenata kineskih i srpskih univerziteta pod nazivom „Nasleđe i kreativnost“. Univerzitet Unije u Pekingu, Univerzitet u Novom Sadu, i Mreža kulturnih stanica, ovom postavkom produbljuju razmenu i saradnju dva univerziteta u oblasti kulturno-umetničke komunikacije i obuci umetničkih talenata, doprinoseći jačanju “kinesko-srpskog čeličnog prijateljstva”.


Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada, gospodin Milan Đurić, ambasador NR Kine u Beogradu, Li Ming, visoki gost iz Pekinga, Jin Li, kao i zvanice iz kulturnog i obrazovnog života Novog Sada i Pekinga.

Prisutne su pozdravili gospodin Milan Đurić i gospodin Jin Li.


„Ovim programima u okviru Nedelje kineske kulture potvrđujemo da naš Novi Sad postaje mesto susreta i spona oko koje se pletu čelične niti prijateljstva između kineskog i srpskog naroda.“, izjavio je Đurić.

Nakon uvodnih govora, Ču Guoćing, sekretar partijskog odbora Univerziteta Unije u Pekingu, Dejan Matić, rektor Univerziteta u Novom Sadu i Violeta Đerković, koordinatorka Mreže kulturnih stanicа, potpisali su Memorandum o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo između Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Union u Pekingu i Mreže kulturnih stanica.


Zvanice su obišle izložbu radova studenata Katedre za grafičke komunikacije Departmana likovnih i primenjenih umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad i profesora i studenata Univerziteta Union iz Pekinga.


Kineski radovi podeljeni su u pet osnovnih grupa: predmeti čiji dizajn je zasnovan na savremenoj interpretaciji tradicionalnog kineskog zanata Jingtalian (ova disciplina poznata je i pod nazivom Cloisonne i podrazumeva umetničku dekoraciju predmeta od metala, najčešće plemenitih, bojama sačinjenima od staklene paste); prikazi restauriranih drevnih kostima pronađenih u arheološkim iskopinama; radovi zasnovani na tradicionalnoj pekinškoj tehnici veza Jingxiu; radovi koji primenjuju bojenje i štampu kroz primenu u tradicionalnoj kineskoj tehnici sečenja papira, a biće prikazana i nematerijalna kulturna baština u digitalnoj formi.


Radovi naših studenata, nastali u umetničkom dijalogu kao odgovor na radove studenata i profesora Univerziteta Union iz Pekinga biće predstavljeni u formatu ambalaže i plakata.
Sa četiri svoja rada koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji na izložbi učestvuje i poznati umetnički fotograf Pavel Surovi.

Postavka “Nasleđe i kreativnost” је ekskluzivna prilika da naša publika vidi izuzetno vredne umetničke predmete rađene drevnim kineskim tehnikama i zbog toga će izložba biti otvorena puna 24 sata, odnosno i u noći između 21. i 22. maja.