Vojvođanski festival klasične gitare – Celokupan program i satnica


 

Ovogodišnji Vojvođanski festival klasične gitare održaće od 8. do 12. februara, kao deo programskog luka „Seobe” i obuhvataće pet koncerata, izložbu pod nazivom ,,Novi Sad, gitara, svet” i predavanje o istorijatu klasične gitare u Novom Sadu. Sve događaje organizuje Asocijacija gitarista Vojvodine u partnerstvu sa Muzičkom školom „Isidor Bajić” u upečatljivom ambijentu Kulturne stanice Eđšeg.

Razvoj gitare u Novom Sadu je tokom XX veka dugo ostao u senci njenog procvata u drugim gradovima tadašnje Jugoslavije. Ovaj instrument je bio prisutan na koncertnim podijumima zahvaljujući gitaristima poput poput Grka Spirosa Mitiakisa i Jovana Kolarskog, a takođe pri KUD-u „Svetozar Marković” delovao je i kvartet gitara.

Nastava gitare počela je tek 1979. godine u novosadskoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić”, sa Anom Margaret-Vučak, prvom pedagoškinjom koja je pionirskim radom postepeno uspela da stvori temelje za dalji razvoj ove umetnosti. Danas, Novi Sad je centar gitarističke umetnosti i u njemu se formiraju nove generacije gitarista, koji ostvaruju veoma zapažene uspehe, kako u domenu pedagogije, tako i kao izvođači.

CELOKUPAN PROGRAM I SATNICA

8. februar

 • ZORAN KRAJIŠNIK / 19h
  Redovan profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prepoznatljivo je ime u regionu i sinonim novije istorije novosadske škole klasične gitare.
 • IZLOŽBA „NOVI SAD, GITARA, SVET” / 8.2 – 12.2.

9. februar

 • STEVAN JOVIĆ / 19h
  Kao najuspešniji diplomac Departmana za muziku Akademije umetnosti u Novom Sadu, Stevan postiplomske studije završava na prestižnoj Džejkobs muzičkoj akademiji u SAD-u gde je i predavao.
 • OKRUGLI STO / 15h
  Tema: Istorijat klasične gitare u Novom Sadu
  Učesnici: Ana-Margaret Vučak, Vesna Petković, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Spasojević, Zoran Krajišnik, Borislav Hložan

10. februar

 • MILOŠ VUKOVIĆ / 19h
  Njegov repertoar obuhvata veliki broj dela, od renesanse do muzike pisane u XX veku (uključujući dela Brauvera, Beria, D’Anđela), a pored koncertne aktivnosti, bavi se i istraživačkim radom. Predstaviće nam se delima Brovera, Ginastere, Rodriga i drugih.

11. februar

 • VEDRAN FERIZOVIĆ TRIO/ 19h
  Vedran Ferizović trio nastaje 2014. godine. Za muzičke i tekstualne ideje uzima kantautorski rad Vedrana Ferizovića i nekolicinu pesama benda JAL koje bend ređe izvodi. Tekstovi pokrivaju polja ljubavnih, urbano-filozofskih i socijalnih tema izražavajući se raznolikim stihom, sentimentom, ironijom, prepričavanjem, šalom, rodoljubljem, itd. Muzika je stilski prilagođena tekstu, pa samim tim i ona varira u pogledu harmonije, ritma, melodije, mira i nemira.
  Postavku čine: Vedran Ferizović – vokal / gitara, Ervin Malina – kontrabas / bas gitara, Bogdan Ranković – klarinet / saksofon

12. februar

 • DUŠAN BOGDANOVIĆ / 19h 
  Opisan kao „kompozitor majstorskog zanata sa autentičnom jasnoćom i čistoćom vizije”, Dušan Bogdanović je razvio ličnu sintezu savremene klasične, džeza i etničke muzike. Ovogodišnji nastup u Novom Sadu izabrao je za svetsku premijeru svoje nove kompozicije – Psalmi za dve gitare.

Usled epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen.

Ulaz je slobodan.