Vikend jevrejskog folklora


Tokom perioda od 21. do 23. aprila, tlo Kulturne stanice Eđšeg postaće prostor za praktikovanje plesova inspirisanih tradicionalnim kurdskim, gruzijskim, jemenskim i beduinskim koracima oblikovanim u jedinstvene koreografije koje ih povezuju u zajedničkom krugu. Iskusni plesači u domenu jevrejskog folklora uživaće u plesovima inspirisanim modernom i tradicionalnom muzikom. Izraelski folklor uči se na isti način na ma kom parčetu zemlje ga mi izvodili, shodno tome – onog trenutka kad počne muzika vi postajete deo koreografije.

Prvi dan, 21. april, vikenda jevrejskog folklora počinje u 18.00 časova. Za drugi dan, 22. april planirani početak je već od 10.00 časova izjutra. Isto vreme početka rasplesavanja planirano je i za treći i poslednji dan, 23. april.

DANS – Dance around Novi Sad već dvadeset godina okuplja zaljubljenike u izraelski folklor. Oni ih sazivaju na vikend pun muzike i plesa iz najrazličitijih delova sveta. Jer pojam izraelski folklor podrazumeva upravo sve stilove koji su se iz celog sveta slivali u Izrael. Ta različitost stilova daje mogućnost da svako pronađe nešto za sebe. Takođe oslikava i raznolikost države Izrael, slično kao i kod nas u Vojvodini.