Opera za decu „Snežana i sedam patuljaka”


Operu za decu „Snežana i sedam patuljaka” izvešće Udruženje umetnika „Visoko C” 16. oktobra u 11 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Snežana, simbol lepote i dobrote, opisana je i predstavljena u trideset minuta prelepe muzike. Napisao ju je naš istaknuti kompozitor Petar Krstić 1912. godine, i ona se smatra prvom operom za decu napisanom na ovim prostorima. Verovatno pod uticajem tadašnjih velikih italijanskih kompozitora, sadrži široke fraze, raspevanu melodijsku liniju i neodoljivo podseća na mali deo neke Pučinijeve ili Verdijeve opere.

Takođe,možemo primetiti smenjivanje teksta i muzike u delu,jer u to doba takozvani komadi sa pevanjem su bili veoma popularni. U operi su slikovito i razigrano urađene scene ove poznate priče od momenta kad je Snežana, ostavljena u šumi, naišla na kućicu patuljaka pa sve do ulaska princa koji spasavanjem Snežane dovodi priču do srećnog završetka. Udruženje umetnika „Visoko C“ izvelo je premijerno „Snežanu“ u Novom Sadu u maju 2016 godine. Ove godine, izvode je ponovo, ali u novom, premijernom obliku sa novim kostimima, dekorom i izvođačima.

Ulaz se naplaćuje 400 dinara, a a rezervacije možete izvršiti pute broja telefona  065 677 53 53.