Slike iz istorije srpskog naroda


Kako bi izgledale slike oslikane u duhu nekadašnjeg srpskog romantizma, čiji narativ ilustruje važne momente iz bogate nacionalne istorije srspkog naroda? Kako bi izgledala pobeda Princa Eugena Savojskog 1716. godine ili dolazak Cara Konstantina Velikog u Sirmijum na platnu veličine 3×6 metara?

Odgovor na ova pitanja potražite od 15. do 27. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg, za vreme trajanja izložbe pod nazivom „Slike iz istorije srpskog naroda”, koja zapravo predstavlja početak realizacije projekta istoričara i direktora Arhive SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarka Dimića i sllikara Damira Savića.

Kako bi se javnost bliže upoznala sa ovim projektom koji bi, zbog svoje kompleksnosti, mogao da potraje godinama, za početak će biti realizovan niz izložbi sa preliminarnim skicama i studijama, a vremenom, izložba će sazrevati, menjati svoj sadržaj, kvantitet i kvalitet.

Pored skica, crteža i slika biće postavljen i improvizovani atelje sa delima u nastanku, a posetioci će imati priliku da vide maketu Fruške Gore sa 17 manastira, replike oružija i oklopa s kraja 14. veka, kao i predmete iz pomenutog perioda.

Otvaranje izložbe zakazano je za 15. novembar u 20 sati. Vidimo se!