„Rat i mir“ Sergeja Sergejeviča Prokofjeva


Predavanje, analiza i izvođačka demonstracija dela „Rat i mir“ biće održano 8. decembra u 20.00 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg. Predavač će biti Valentina Nenaševa.

Biografija

Valentina Nenaševa rođena je 1982 godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u specijalnoj muzičkoj školi V. A. Uspenski u Taškentu.
Godine 1998. dobila je stipendiju „Pro Corda Chamber Music School“ pod patronatom profesora Kraljevske akademije (London), gde je pohađala kurs kamerne muzike kod prof. Džejmsa Kirbija (klavir) i prof. Roberta Maksa (violončelo), i prof. Isaka Raškovskog (violina).
2000 godine primljena je u klasu profesora Ivana Gajana (učenika Stanislava Nejgauza) na Akademiji muzičkih umetnosti u Bratislavi.
Tokom studija nastupala je kao solista i kamerni izvođač, učestvovala na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Takođe je pohađala master-klasove eminentnih pijanista i profesora: Jelene Rihter, Vladimira Ovčinikova (Rusija) i Alekseja Sultanova (SAD).
2003 godine odlazi na usavršavanje iz predmeta korepeticija na konzervatorijum Rimskog-Korsakova u klasu prof. Irine Bogačeve (Petrograd).
Posle uspešnog završetka osnovnih studija, upisuje Magistarske studije u klasi prof. Iris Kobal na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.
Tokom studija radila je kao demonstrator pri katedri za klavir.
2009. godine se zaposlila kao stručni saradnik – korepetitor pri katedri za duvačke instrumente na Akademiji umetnosti.
2013. godine stiče zvanje stručnog saradnika pri katedri za klavir, na predmetima klavir i korepeticija.
Kao solista koncertirala je na muzičkim podijumima kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Snimala je za RTV Novi Sad. Sarađivala sa austrijskim flautistom Norbertom Girlingerom, (Linc, Austrija).
2015.Osnovala je klavirski trio «ValMaRo». Sa posebnim zadovoljstvom nastupala je sa TAJJ kvartetom , Ljiljanom Lišković (sopran), Markom Miletićem (violončelo) i Robertom Lakatošem (violina).
2017. godine upisala je dokotrske studije iz klavirskog izvođaštva u klasi prof. Kemala Gekića.
2020 sarađuje u muzičkom projektu «Saksofonom kroz romantizam, impresionizam i savremenu muziku» sa saksofonistom Srđanom Paunovićem. Učesnica Serijala koncerata kamerne muzike Kulturnog centra Vojvodine «Miloš Crnjanski».
2021.godine predstavila je programski luk «Heroine» u okviru Projekta 22, koji su pokrenuli Fondacija Novi Sad – Europska prestonica kulture.
Nastupala je na festivalima Klassz Aparton Festival (Mađarska), Le Petit Festival ( Hrvatska), NEO Festival (Novi Sad).
2023. Doktorirala je u klasi prof. Kemala Gekića.
Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na klavirskoj katedri na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Predavanje

Predavanje „ Rat i Mir“ Sergeja Prokofjeva posvećeno klavirskom stvaralaštvu kompozitora, u kojem se razmatra složen karakterni dijapazon Prokofljevljeve muzičke naracije i stvaralačke imaginacije kroz različite periode njegovog životnog puta.
U ovom predavanju ću prikazati detaljnu analizu, podržanu izvođačkom demonstracijom odabranih klavirskih dela – od minijatura ciklusa „Muzika za decu“ op. 65, preko bajkovite Pete Sonate op.135 do takozvane trilogije ratnih sonata,u koju se i ubraja Sedma Sonata. Analizirujući Prokofjevljevu polarnost imaginarnih sfera – izdvajam njegove klavirske opuse i njegovu beskompromisnu poziciju u umetnosti 20 veka.
Sergej Prokofjev :
„Muzika za decu“ оp. 65
Јutrо
Šetnja
Bajkicа
Tarantela
Kajanje
Valcer
Povorka skakavaca
Kiša i duga
Vije
Marš
Veče
Mesec se šeta livadama
Sonata br. 5 оp. 135 C-dur
I Allegro tranquillo
II Andantino
III Un pocco allegretto
Sonata бр. 7 оp. 83 B-dur
I Allegro inquieto
II Andante caloroso
III Precipitato