Promocija knjige „Život u šumi“ Nikole Borića


Nikola Borić će 27. aprila u 18.00 časova svoju knjigu „Život u šumi“ predočiti posetiocima Kulturne stanice Eđšeg. Zapisi o sužuvotu sa prirodom namenjeni su prvenstveno onima koji umeju da oslušnu svoj unutrašnji glas i koji osećaju potrebu da deluju po tom pitanju. Ovo je knjiga za one koji ne umeju do kraja objasniti šta ih o nagoni da iz betonske džungle migriraju u onu istinsku, prirodnu prašumu i da žive u harmoničnoj simbiozi sa svetom oko sebe.

Nešto više o nastanku knjige:

Urednica i putopesnikinja Maja Klarić je zajedno sa dizajnerkom Duškom Radečić Petrić reorganizovala i posložila petnaestak godina svakodnevno pisanih tekstova u dvesta stranica mekog poveza na recikliranom papiru. Za nekoga ko traži mapu na kojoj je ucrtan put ka jedinstvu sa prirodom, ovde su pretočene sve instrukcije koje je Nikola prikupljao godinama.

Fotograf Hrvatske kulturne baštine Mario Romulić je poklonio preko sto svojih remek-dela da upotpune i ukrase stranice ove knjige. On je autor mnoštva izložbi, iza sebe ima dve monografije i nekoliko dokumentarnih filmova. Pored toga on je i dobitnik tri Zlatne kamere koje mu je dodelio HND. Osim nagrada iz sfere umetnosti, njegovu malenkost krasi i nagrada „dobrog duha“ Kopačkog rita. Tu je snimio do tada neviđene kadrove životinja iz Parka prirode u koji se naknadno doselio te stvorio raj na svom samoodrživom imanju pod nazivom „OPG Čudesna šuma“, te je i za taj rad, rad regenerativnog poljoprivrednika primio prestižnu nagradu National Geographic-a.

Dokumentarac „Ljudi od divljine: Hrvatska“: 

Čuveni Ben Fogle je snimio dokumentarac koji je izazvao sveopšte oduševljenje gledalaca, te je emitovan u preko pedeset država sveta i broji preko 200 miliona pregleda. Ben je jednom prilikom napisao sledeće za Nikolu: „Večerašnji čovek iz divljine je Nikola, bivši sportista koji se preselio u šumu radi postizanja jednostavnog načina života. Uvek sam inspirisan ljudima koje imam priliku da upoznam, a Nikola je ostavio naročit utisak na mene. Obazriv i prijatan mlad čovek, sa predivnom dušom i odličnim pogledom na svet. Ne sudite knjigu po njenim koricama. Nadam se da ćete i vi uživati u upoznavanju sa njim u emisiji „Novi životi u divljini“ u 21.00 čas.“

Ovim rečima su inostrani mediji pozvali širok auditorijum da se upoznaju sa Nikolinim životom i delom, a mi vas takođe pozivamo da ne propustite priliku da u prostoru palate Kulturne stanice Eđšeg lično upoznate autora bestseller romana, koji živi i stvara van civilizacije kako bi svojim primerom ukazao kako bi, možda, bilo moguće spasiti čitavo čovečanstvo.