Promocija knjige „Ruža i druge priče”


Promocija knjige Zlate Radomirović „Ruža i druge priče” održaće se 27. oktobra u 19.00 časova u prostoru Kulturne stanice Eđšeg.

Uvodnu reč držaće Ivan Naumovski, izdavač IBN Studio iz Beograda. Za instrumentalni blok zaduženi su muzičari iz Ruthen Tras orchestr-a iz Novog Sada. Orkestar čini trio – Miroslav Pap (gitara), Rajda Marija (flauta) i Guduraš Jelena (violina). Posetioci će imati priliku da čuju i dva odlomka iz knjige koje će čitati glumica Marija Ašanin. Završnu reč vodiće sama autorka, Zlata Radomirović a nakon toga sledi koktel i druženje.

Kratak osvrt na zbirku pripovedaka:

Zbirka pripovedaka sadrži sedamnaest priča o različitim situacijama u kojima se može naći žena, o njenoj samosvesti, njenim razmišljanjima i odlukama koje donosi.

Kroz sve priče provejava žensko prijateljstvo te uloga i položaj žene, najpre kao ćerke, potom majke, bračnog partnera i moguće ljubavnice. Kako sve te uloge pomiriti sa ulogom zaposlene žene i čemu dati prioritet? Koji su viši ciljevi? Kakve odluke doneti u okolnostima u kojim se ona nađe i kako te ciljeve usaglasiti sa njenim željama? 

 

Kao što je Fridrih Bakman u svojoj knjizi „Brit Mari je bila ovde“ rekao – Čovek ne bira okolnosti, ali bira postupke. Pitala se da li nas izbori ili okolnosti  čine ljudima kakvi postanemo. Pitala se šta je zahtevnije; biti osoba koja skače ili osoba koja se prepušta? Pitala se koliko prostora osoba u nekim godinama ima da se promeni? Koje ljude tek treba da sretne i šta će u njoj videti? A šta će ona zbog njih videti u sebi?

 

U pričama, žena odluke donosi u ime ljubavi. Ljubav je suština njenog bića i onda kada nesvesno greši ili bude ponesena trenutkom. Ta mrva neočekivane erotike u pričama je nagoveštaj njene strasti i snage da istraje na svom putu u ime ljubavi.  

 

Već prva priča nameće nam razmišljanje da li se prepustiti okolnostima, nešto novo doživeti, biti hrabar i prepustiti se ili biti hrabar i doneti odluku u ime ljubavi? Koja je odluka ispravna i prava? U svakoj priči prisutna su razmišljanja kako odlučiti, da li ići „srcem ili glavom“? Dihotomija srca i glave prisutna je oduvek i, reklo bi se, zauvek. U ovoj zbirci ćete pronaći jedan od mogućih odgovora, uz neizbežno poređenje sa sopstvenim rešenjem ove stare dileme.

Biografija:

Radomirović Zlata rođena je u Novom Sadu 1958 godine kao najstarije dete petočlane patrijahalne porodice. Odrastala je uz dva brata i još u ranoj mladosti shvatila je da se mora mnogo više boriti od braće ako želi da ostvari svoje želje. S radošću upisuje Gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj nakon neuspešnog ubeđivanja roditelja da je mnogo bolje upisati neku drugu srednju školu, jer je žensko i njenog obećanja da će završiti fakultet.

Obećanje je ispunila i nakon završenog fakulteta zapošljava se 1982 godine u organima uprave Grada Novog Sada. U Skupštini Grada radila je sve do 2000 godine kada iz Uprave za kulturu , obrazovanje i sport prelazi u privatnike i uspešno, kao vlasnik i direktor vodi preduzeće za projektovanje i konsalting u građevinarstvu sve do 2020 godine kada odlazi u penziju.

Knjige su uvek bile njen saputnik kroz život, njen drug, učitelj, savetnik i mogućnost da otputuje, sazna i vidi druge svetove, pročita o mnogim sudbinama, događajima i ljubavima.

Poželela je da ovaj deo života posveti pisanju svojih maštanja i prikaže iz njenog ugla ženu kao majku, bračnog druga, uspešno ostvarenu poslovnu osobu. Iz te želje rodila se ova prva knjiga, zbirka pripovedaka Ruža i druge priče

Majka je tri sina i za sada baba četvoro unučadi.