PAUK NIJE BAUK


 

Manifestacija povodom dana paukova u sklopu kampanje „PAUK NIJE BAUK“ biće održana od 18. do 21. novembra u 12.00 časova u kulturnoj stanici Eđšeg. Kampanju organizuje udruženje Paukovi Srbije.

O događaju:

Dan paukova 2023 (Novi Sad), je manifestacija koja deo kampanje „PAUK NIJE BAUK” koji organizuje udruženje Paukovi Srbije. Paukovi Srbije predstavlja centar za proučavanje i zaštitu paukova uz podršku ljubitelja paukova, koji su se odazvali kampanji i podržali incicijativu putem platforme Donacije.rs. Osmišljena je sa ciljem da se popularizuje biodiverzitet Srbije kroz marginalizovane grupe organizama kao što su paukovi. Može se reći da je ovo sad već tradicionalna manifestacija, koja se uspešno održava od 2017. godine u Novom Sadu. Ove godine, zbog kampanje, manifestacija će biti organizovana u još 5 gradova u Srbiji (u Nišu, Kragujevcu, Subotici, Vršcu i Beogradu).

Za ovogodišnji „Dan paukova 2023“ (Novi Sad) predvideli smo 3 aktivnosti:

 naučno popularno predavanje,
 izložbu dečijih radova i
 izložbu živih primeraka tropskih paukova
 neformalno druženje uz posluženje sa motivima pauka i mreže.

Za manifestaciju su angažovani predavači iz Srbije, dr Gordana Grbić, arahnolog, MSc Igor Gajić, arahnolog, i Boris Ilić prirodnjak i istraživač. Od Gordane ćemo saznati: koje zanimljive vrste žive u Srbiji, da li se Srbi boje paukova, da li u Srbiji ima opasno otrovnih paukova, kakve istine i zablude kruže o tarantuli. Boris će kroz svoj videomaterijal da pokaže, koliko veliki mogu da budu tropski paukovi, koje zanimljive vrste se pojavljuju u našim domovima, a koje nalazimo po dvorištima. Takodje, Boris će objasniti kako je pobedio svoj strah od paukova. Na Igorovom predavanju, saznaćemo više o socijalnim paukovima, da li vlada idilična atmosfera u zajednici, kako brinu o potomstvu, a kako ratuju sa drugima. Tokom 2021. godine, u okviru tadašnjeg Dana paukova, organizovan je likovni konkurs na temu „Pauk i devojka“ i pristigli su radovi dece različitog uzrasta iz cele Srbije. Kako zbog kovid mera izložba nije mogla biti organizovana, niti smo mogli da organizujemo predavanja, izložbu ćemo priključiti ovogodišnjoj manifestaciji.

Izložba živih primeraka tropskih vrsta paukova, je stalni deo koncepta manifestacije. Ima za cilj da se ljudi upoznaju sa ovim stvorenjima i da od stručnjaka nauče nove i zanimljive stvari. Broj i vrsta paukova na izložbi zavisiće od vremenskih ulova.

O predavačima:

Igor Gajić: Master biolog, arahnolog, istraživač. Osnivač udruženja Paukovi Srbije, autor vise naučnih i stručnih radova, koordinator i organizator projekata na Vršačim planinama, Subotičkoj i Deliblatskoj  peščari, Fruškoj gori i Zasavici. Predavač na manifestaciji Dan paukova 2017 i 2019. godine.

Boris Ilić: Apsolvent na biologiji, prirodnjak, istraživač. Poseduje bogato iskustvo u fotografisanju i simanju divljih životinja. Obišao je i Srbiju i jugoistočnu Aziju. Bio je stručni saradnik na projektima vezanim za paukove Subotičke peščare. Ima iskustva u gajenju paukova kao kućnih ljubimaca, aktivan je na društvenim mrežama, Youtube kanalu i Tik Toku, gde plasira svoje edukativne sadržaje.

Gordana Grbić: Biolog, arahnolog, istraživač. Osnivač udruženja Paukovi Srbije i njen predsednik, inicijator manifestacije Dan paukova, autor vise naučnih i stručnih radova, koordinator i organizator projektata na Subotičkoj i Deliblatskoj peščari, Fruškoj gori i Zasavici. Član je nemačkog, evropskog i američkog arahnološkog udruženja.