Operske priče: TravijataIdeja za ”Operske priče” je nastala kao saradnja Srpskog narodnog pozorišta i Kulturnih stanica a sa željom edukacije, kako trenutne, tako i nove operske publike. Druga u nizu od opera sa kojima ćemo se upoznati biće Travijata kompozitora Đuzepea Verdija.
Dođite da zajedno razgovaramo o likovima iz operskih priča 28. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg i 14. novembra u Kulturnoj stanici Svilara od 19.00 časova. Program traje oko sat vremena i ulaz je besplatan.

BIOGRAFIJE

MARIJA CVIJIĆ
sopran, solistkinja Opere

Rođena u Novom Sadu. Ljubav prema pevanju i muzici stekla je još odmalena, kada je bila član „Bajićevih slavuja“. Niže i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, gde je završila dva odseka: klavir i solo pevanje.
Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na republičkim takmičenjima iz solfeđa, u Beogradu i Novom Sadu. Po zavšetku Srednje muzičke škole, upisuje osnovne studije solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi mr prof. Vere Kovač Vitkai. Diplomira je 2009. godine.
Tokom studija je učestvovala na mnogim takmičenjima za solo pevače, gde je osvojila više prvih nagrada. Dobitnica je i stipendije za talentovane mlade pevače „Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“. Do sada je održala oko dvadeset solističkih koncerata širom zemlje.
Od 2013. godine je stalni član Srpskog narodnog pozorišta.
Stalni je član Udruženja umetnika „Visoko C“, gde je stekla je veliko scensko iskustvo, igrajući preko četiri stotine predstava „opere za decu“ širom Srbije i u inostranstvu.

STRAHINjA ĐOKIĆ
klavir

Rođen je 1991. godine, u Novom Sadu. Osnovnu i srednju Muzičku školu Isidor Bajić (smer klavir) je završio u klasi prof. Dragane Popov-Marić. U sezoni 2011/12. je započeo saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem kao klavirski saradnik. Srednju Muzičku školu (smer solo pevanje) Isidor Bajić je završio 2014. godine u klasi prof. Senke Nedeljković.
Uspešno je položio audiciju za Operski studio Narodnog pozorišta (sezona 2013/14.) i time započinje saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Aprila 2014. godine je debitovao u Narodnom pozorištu (Beograd) ulogom Tamničara u operi Tosca (Giacomo Puccini), a u oktobru iste godine u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad), u istoj ulozi. Pored brojnih nagrada na takmičenjima, laureat je i Republičkog takmičenja za mlade pevače (2011. i 2013. godine) u Beogradu. Višegodišnji je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin, kao i dugogodišnji dobitnik nagrade Dositeja (Fond za mlade talente) za izuzetne uspehe na takmičenjima. Školske 2015/16. godine radio je kao klavirski saradnik na odseku solo pevanje u Muzičkoj školi Isidor Bajić. U periodu od 2016. do 2018. godine se usavršavao na Institutu Vecchi-Tonelli (Corso di tecnica vocale e interpretazione) u Modeni (Italija) kao stipendista fonda Raina Kabaivanska. Septembra 2017. godine je završio Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović. Tokom 2019. godine je pohađao Akademiju za belkanto Rodolfo Celetti – fondacija Paolo Grassi (Martina Franka, Italija). Od marta 2019. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viši stručni saradnik na katedri za solo pevanje.