Operske priče: Ero s onoga svijeta


Operske priče u Kulturnoj stanici Eđšeg i Kulturnoj stanici Svilara.

Treća u nizu od opera sa kojima ćemo se upoznati biće „Ero s onoga svijeta“ kompozitora Jakova Gotovca. Dođite da zajedno razgovaramo o likovima iz operskih priča 18. decembra u 19.00 časova u KS Eđšeg i 20. decembra u KS Svilara od 19.00 časova.

Ideja za „Operske priče“ je nastala kao saradnja Srpskog narodnog pozorišta i Mreže kulturnih stanica a sa željom edukacije, kako trenutne, tako i nove operske publike.

Operske priče: Ero s onoga svijeta u KS Eđšeg, 18. decembar u 19.00 časova

Operske priče: Ero s onoga svijeta u KS Svilara, 20. decembar u 19.00 časova

BIOGRAFIJE

LAURA PAVLOVIĆ, sopran, solistkinja Opere

Rođena je u Skoplju. Završila je Srednju muzičku školu Isidor Bajić u Novom sadu, odsek solo pevanja u klasi prof. Prizrenke Petković Mek Krej. Pevačko školovanje nastavila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biserke Cvejić. Svoje usavršavanje nastavlja sa eminentnim umetnicima: Nikola Mitić, Olivera Miljaković, Nikola Mijailovic, i dr. Kao operski i kamerni solista nastupala je u Mađarskoj, Francuskoj, Poljskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji.

STRAHINjA ĐOKIĆ, klavir

Rođen je 1991. godine, u Novom Sadu. Osnovnu i srednju Muzičku školu Isidor Bajić (smer klavir) je završio u klasi prof. Dragane Popov-Marić. U sezoni 2011/12. je započeo saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem kao klavirski saradnik. Srednju Muzičku školu (smer solo pevanje) Isidor Bajić je završio 2014. godine u klasi prof. Senke Nedeljković.

Uspešno je položio audiciju za Operski studio Narodnog pozorišta (sezona 2013/14.) i time započinje saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Aprila 2014. godine je debitovao u Narodnom pozorištu (Beograd) ulogom Tamničara u operi Tosca (Giacomo Puccini), a u oktobru iste godine u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad), u istoj ulozi. Pored brojnih nagrada na takmičenjima, laureat je i Republičkog takmičenja za mlade pevače (2011. i 2013. godine) u Beogradu. Višegodišnji je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin, kao i dugogodišnji dobitnik nagrade Dositeja (Fond za mlade talente) za izuzetne uspehe na takmičenjima. Školske 2015/16. godine radio je kao klavirski saradnik na odseku solo pevanje u Muzičkoj školi Isidor Bajić. U periodu od 2016. do 2018. godine se usavršavao na Institutu Vecchi-Tonelli (Corso di tecnica vocale e interpretazione) u Modeni (Italija) kao stipendista fonda Raina Kabaivanska. Septembra 2017. godine je završio Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović. Tokom 2019. godine je pohađao Akademiju za belkanto Rodolfo Celetti – fondacija Paolo Grassi (Martina Franka, Italija). Od marta 2019. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viši stručni saradnik na katedri za solo pevanje.