Limenka teatar fest


Dečji pozorišni festival „Limenka teatar fest” biće održan od 24. do 28. jula u Kulturnoj stanici Eđšeg u okviru programskog luka Dunavsko more. U okviru Festivala biće izvedeno 9 pozorišnih predstava za decu i mlade u izvodjenju 9 pozorišta iz Srbije i regiona.

„Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije „Limenkica-ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, koja na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

U ovoj manifestaciji do sada je učestvovalo preko 70.000 dece i roditelja i prikupljeno je više od pola miliona limenki za piće. Proglašena je anketom City magazina za najbolju neprofitnu kampanju u Srbiji 2014. godine. „Limenka teatar fest” je sledeći korak u unapredjenju i razvoju manifestacije i predstavlja plod saradnje nosioca projekta UG Eko art, Dečijeg pozorišta „Čarapa” i „Škole plus”, uz podršku „Ball packaging Europe Belgrade” i Fondacije „Svaka limenka se računa”.

Ova manifestacija bazira se na ideji da je najefikasniji način uticanja na svest dece o pojmu reciklaže, da im se ponudi model u kome reciklažni materijal ima svoju vrednost izraženu u vrednosti društveno odgovorne valute, prve koja je registrovana u svetu, ALU-COIN-a.

ALU-COIN je kovanica načinjena od aluminijuma koja na jednoj strani ima jedinstveni žig. Njega donosioci limenki dobijaju u zamenu za prazne limenke (5 limenki-1 ALU COIN) i mogu ga koristiti kao sredstvo plaćanja u okviru manifestacije. Njime kupuju ulaznice za pozorišnu predstavu za decu kao i razne druge korisne stvari namenjene pre svega deci  knjige, torbe, olovke, blokčiće, postere…

Program manifestacije, kao i festivala, sadrži bogat edukativni predprogram i pozorišni program.

Devet pozorišnih predstava pozorišta za decu iz Srbije i regiona moći ce da gledaju i oni najmladji koji prvi put dolaze u pozorište (2- 7 god) u baby terminu od 10 časova svakoga dana, a i oni stariji (12+) u terminima od 18.30 i 19 časova.

REPEROTAR:

  • 24. JUL

10.00 / Pozorište Zvezdica, Zrenjanin /„Guska na mesecu” (3+)

„Guska na mesecu” predstava je koja na Limenka teatar festi stiže iz Zrenjanina, iz Pozorišta „Zvezdica“. Nastala je na osnovu priče Stevana Pešića. Za razliku od mnogih drugih bajki, u pričama ovog autora dobro i zlo nisu oštro izdeljeni, kao što ni likovi nisu strogo podeljeni na dobre (pozitivne) i zle (negativne). Čak je i Zmaj (a Zmaj je gotovo svuda simbol zla) dat kao usamljena i bespomoćna ličnost o kojoj nema ko da brine. Guska u ovoj predstavi zaljubljena je u Momka, ona obavlja sve kućne poslove, leti na Mesec i snese jaje koje će spasiti Zmaja od usamljenosti. Time što nije oštro izdvojio dobro od zla, Pešić, naravno, nije želeo da kaže da zlo ne postoji. Naprotiv, on time skreće pažnju da su dobro i zlo isprepletani i da ih nije uvek lako razlučiti, ali da ih treba otkrivati. Mladom gledaocu autor tako ostavlja da sam pronalazi misli i ideje koje nosi prića, čime pokazuje koliko veruje u decu, koliko poštuje njihovu ličnost i koliko ceni njihove mogućnosti.

Dramatizacija, tekstovi songova i režija: Tatjana Reljin
Lutke, scenografija i likovna oprema: Blagovesta Vasileva
Muzika: Vladimir Agić Aga

Igraju:
Tatjana Reljin: Guska, Kineska princeza, Zmajica
Miljan Vuković: Momak, Zmaj, Grožđe, Igla, Metla

18.30 /  Dečije pozorište Čarapa, Beograd /„Kako su drvo i cvet spasili svet” (4+)

Predstavu „Kako su drvo i cvet spasili svet“, danas u okviru Limenka teatar festa, izvodi Dečje pozorište „Čarapa“ iz Beograda, koje je inače pokretač ovog ekološko-pozorišnog festivala. „Kako su drvo i cvet spasili svet“ govori o tome kako naša današnja nebriga prema prirodi može da ugrozi živote ljudi u budućnosti, ali i da je dovoljno malo dobre volje i prave akcije da se stvari poprave. Glumci ove predstave podsetiće nas koliko je priroda oko nas divna, živa i osetljiva, a upravo takvo je i drvo u njihovoj predstavi. Podsetiće nas takođe i na to da je prirodi potrebna naša pomoć u borbi za opstanak, jer, da bi drvo i cvet spasili svet, neko prvo mora da spasi i to drvo, i taj cvet.

Konkurs za heroje je stalno otvoren!

Tekst: Olivera Stamenković
Režija: Valentina Pavličić
Scenografija: Boris Čerškov i Kaća Todović
Lutke: Boris Čerškov
Kostim: Andrijana Simović
Muzika: Marko Nikolić
Koreografija: Jelena Stojiljković

Igraju:
Šumar Lale: Marko Marković
Pera iz solitera, Stablo 1: Nikola Štrbac
Hrast Beli: Nikola Krneta
Milena Svilena, Stablo 2, Brbljiva Zjaka: Maja Nikolić /Ana Simić

  • 25. JUL

10.00 / Una saga Serbika, Beograd / „Lepotica i zver(2+)

Bajka Lepotica i zver” posebna je po tome što se ljubav između dvoje glavnih likova rađa postepeno, zapravo iz drugarstva prerasta u istinsku, veliku ljubav. Lepa Bel je devojka koja je igrom slučaja zarobljena u dvorcu ružne Zveri. Iako ga se u početku plaši, postepeno otkriva da on ipak ima dobro srce. Tek nakon izvesnog vremena shvata koliko se dobrote krije u njemu, bez obzira na spoljašnjii izgled. Dobrotom i pažnjom on osvaja Lepotičino srce, a ne spoljašnjim izgledom. Ova plesna predstava puna atraktivnog, klasičnog ali i akrobatskog plesa, sa primesama pantomine i bogatim glumačkim izrazom plesača, ostavlja mališane bez daha. Na Limenka teatar fest stiže u izvođenju beogradske trupe Una saga serbika“.

Kostimograf: Slađana Mrvosević
Koreograf: Ana Krstić
Scenograf: Sandra Kovandžić
Igraju: Milan Maksimović, Dragiša Drača, Malina Maksić i Ana Krstić

18.30 / Toni Leaković, Osijek, Hrvatska / „Bračne muke iz vizure ruke” (12+)

Limenka teatar fest ugostiće danas glumca Tonija Leakovića iz Osijeka koji će na vrlo autentičan način govoriti o jednoj vrlo životnoj temi. Njegove Bračne muke iz vizure ruke“ priča su o ljubavi i svađi, o tvrdoglavosti i kompromisu, o teškoćama i radostima braka, a sve je ispričano samo zahvaljujući rukama. Leva i desna, naizgled nezavisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su zajedno u paru. Brak sam po sebi nije nužno lep, niti ružan, već od nas zavisi koliko želimo da se žrtvujemo i uložimo u njega. Novopečeni bračni par, Gospodin i Gospođa Rukić, suočen je s izazovima koje pred njih stavlja zajednički život isprepleten lepim i komičnim situacijama, ali i onim ne tako bajnim trenucima. Kako se oni snalaze u novom okruženju i jesu li spremni menjati se kako bi ugodili drugome, saznaćemo u ovoj priči u kojoj svako može pronaći delić sebe.

  • 26. JUL

10.00 / Teatar U.R.A. Beograd / „Mali veliki princ” (5+)

Teatar U.R.A iz Beograda, danas na Limenka teatar fest, dovodi nam predstavu Mali veliki princ. Ona govori o odrastanju dece čiji su roditelji prezauzeti. Dečak-princ jednog malenog sveta se povlači u sebe jer ne uspeva da dopre do svojih roditelja. Kada se oni konačno zaigraju sa njim, uvideće koliko su divnih zajedničkih trenutaka propustili i poželeće da se vrate u detinjstvo. Dečak odluči da se otisne u život i istraži druge planete. U toj igri-pustolovini pridružiće mu se i mama i tata i to će biti dragoceno putovanje za sve njih jer će ponovo otkriti koliko je važno da budu tu jedni za druge. Na tom putu sazrevanja učiće zajedno, a upoznaće i mnoge neobične ljude i njihove čudne svetove. Steći će i divne prijatelje uz koje će naučiti da je pravo odrastanje moguće samo ukoliko se okružimo onima koje volimo. Ova razigrana dramatizacija „Malog princa“ naučiće decu da vredniju prijateljstvo i ljubav, a starije će podsetiti na sve lepe trenutke koje čine detinjstvo, koje tako često zaboravljamo kad odrastemo. Upravo te male oaze sreće koje pamtimo iz detinjstva čine nas zahvalnima na daru zvanom život.

Tekst i režija: Milena Coka Đorđević
Kostim: Lejla Vujović
Scenografija: Sanja Đorđević
Muzika i tonska obrada: Jovan Četa
Scenski pokret: Sandra Arsenijević
Grafički dizajn: Željka Bašić Stankov

Igraju:
Sandra Arsenijević, Maja Ranđić/Sara Bojić, Ilija Blagojević/Željko Krstić, Predrag Kotur, Aleksandar Meda Jovanić/Milan Uzelac, Milena Coka Đorđević.

18.30 / Bebec teatar, Bitolj / „Jovanče i Marika” (5+)

„Babec teatar” iz Bitolja/Makedonija stiže na Limenka tatar fest sa predstavom „Jovanče i Marika”. Deci će ponuditi novu verziju dobro znane bajke braće Grim „Ivica i Marica”. To je priča o dvoje dece koju otac zbog finansijskih problema, pod prisilom supruge, a njihove maćehe, odvodi u šumu i tamo ostavlja.

Snalažljivost dece i njihova želja da promene teško breme koje moraju da nose na svojim leđima bez ikakve krivice, bila nam je velika inspiracija da napravimo novo i moderno čitanje ove bajke. U to smo uneli mnogo svežine i komičnih scena, umesto strašnih situacija i rešenja. U predstavi ima mnogo plesa i klasične muzike, a vizuelno rešenje scenografije i kostima, te magični vizuelni efekti doprineće da ova predstava za decu ostane nezaboravan doživljaj, kaže ekipa predstave.

Autori predstave dodaju da je svrha onoga što su napravili da deci pokaže kako smo jači uz mnogo ljubavi i brige jedni za druge i da nas svaka avantura može naučiti nečemu novom, a iznad svega da je važno da naučimo da razlikujemo zlo od dobra.

Igraju:
Jovanče – Nikola Projčevski
Marika – Julijana Mirčevska
Tatkoto – Petar Spirovski
Maќeata
Vešterkata – Katerina Anevska
Pilenceto

Reditelj: Vasko Mavrovski

  • 27. JUL

10.00 / Pozorište Pepino, Niš / „Zaljubljene cipelice” (2+)

Predstava „Zaljubljene cipelice” nastala je prema istoimenoj knjizi Pjera Griparija. Na Limenka teatar festu izvodi je niško Pozorište „Pepino”. Pariska ulica Broka je uska, strma i krivudava. Usled svog neuobičajenog položaja u prostoru i bez obzira što oba njena kraja vode u Pariz, ona baš i nije sasvim u Parizu. U pomenutoj ulici naći ćete jednu malu prodavnicu čiji je gazda čika Said koji ima petoro dece. Svi su oni junaci ovih priča koje su maštovite i zabavne.

Lutke i scena: Blagovesta Vasileva
Rezija: Boban Jovanović
Igraju: Luka Jovanović i Dragana Jovanović
Tehničko vođstvo: Saša Jović

18.30 / Gradsko pozorište Gradiška, Republika Srpska / „Cvrčak i mrav” (4+)

Ova nam predstava na Limenka teatar fest stiže iz Gradskog pozorišta Gradiška/Republika Srpska. Ona na vrlo savremen način preispituje posledice odnosa talenta i rada, a ujedno, baveći se pojedincem, otvara i večno aktuelne društvene teme.

Kroz umišljenog – ali i raspevanog Cvrčka i vrednog – ali pomalo „uštogljenog Mrava, dvoje razigranih glumca otvaraju brojna životna pitanja: može li svako znanje biti u funkciji opstanka, koliko smo srećniji ako zajednički udružimo snage, da li su umetnost i materijalna dobra jednako potrebna svakom društvu i možemo li biti iskreni prijatelji uprkos velikim razlikama.

Tekst, muzika, režija, songovi, glumac – Anando Čenić
Scenograf, kostimograf i glumac – Dragana Ilić
Svetlo i ton – Nenad Balaban
Majstor scene – Saša Anić

19.00 / Okret Teatar, Kovin / „Sumnjivo lice” (10+)

Predstava „Sumnjivo lice”, koja se igra u okviru Limenka teeatar festa, delo je Okret teatra iz Kovina. Nastala je po jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, inače neizostavnom delu osnovnoškolske lektire. Predstava na duhovit, zanimljiv i lepršav način, oživljava živopisne likove kojima je Nušić opisao stanje u društvu. Uz kreativno osmišljene filmske sekvence, raskošnu scenografiju i dobru muziku, ona istovremeno na jedan delikatan način ismeva loše karakterne osobine ljudi koje su – nažalost – univerzalne i prisutne u svakom vremenu. Predstava je namenjena, kako učenicima osnovnih i srednjih škola, tako i njihovim roditeljima, znalačkoj pozorišnoj publici.

ULOGE:
Jerotije Pantić, sreski kapetan: Marko Nikolić
Anđa, njegova žena/Aleksa Žunjić, sreski špijun: Danijela Tanasković
Marica, njihova ćerka: Marija Ćeranić
Vića, pisar: Nikola Krneta
Žika, pisar/ Đoka: Milan Vranešević

U FILMU IGRALI: Miloš Ljiljanić, Marko Nikolić, Nikola Krneta, Anđelija Nikolić i Milan Vranešević

Adaptacija i režija: Okret teatar
Scenografija i grafički dizajn: Vladimir Savić
Muzika: Marko Nikolić i Milan Vranešević