Koncert „Muzika dvadesetog veka“


Koncert „Muzika dvadesetog veka“ biće održan 15. decembra u 20.00 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Projekat “Muzika dvadesetog veka” podrazumeva koncert na kom će se predstaviti kompozicije za violinu i klavir nastale u 20. veku. Na programu se pretežno nalaze igre i plesovi srpskih i inostranih autora, kompozicije koje se bave ispitivanjem zvučnih sposobnosti oba instrumenta. Pored klasičnog repertoara koji uključuje dela Sergeja Rahmanjinova, na programu će se naći i čuveni “Le grand tango” Astora Pjacole. To je bila inspiracija za ideju da se publici predstave plesovi iz različitih krajeva sveta. Neke od izvedba biće “Valse triste” mađarskog kompozitora Franca fon Večšeja kao i kompozicija Alfreda Šnitkea “Polka”. Od balkanskih autora uvrstili smo u program kompoziciju “Pesma i igra” Vasilija Mokranjca i „Felisija“ Isidore Žebeljan.

Izvođači: Ljubica Damčević (violina/glas) i Nikola Vidojević (klavir).

Ljubica Damčević

Ljubica Damčević stekla je niže i srednje obrazovanje u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković“, klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić. Master studije violine završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, klasi prof. Marije Špengler. Završava srednju muzičku školu „Josif Marinković“ u klasi prof. Kristine Ašković za solo pevanje.
Tokom školovanja, postiže značajne uspehe na takmičenjima i održava mnogo koncerata. Usavršava se sa violinistima i pedagozima, uključujući Dejana Mihailovića, Vesnu Stanković, Minča Minčeva, Dejana Bogdanovića, Gordana Nikolića, Dejvida Takena i Stefana Milenkovića. Osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Po završetku studija, počinje rad u pozorištu kao kompozitorka, violinistkinja, performerka i glumica. Angažovana je u pozorišnim trupama poput Mimart, Hleb teatra, Tri groša, Le studia, Madlenianuma, posebno se izdvaja u DAH teatru. Komponuje muziku za predstave, filmove i serije, ostvaruje značajne uloge u predstavama poput „Čikago“, „Reči od kamena“, „Za tvoje dobro“, „Zemlja/Terra“. Posebno se ističe u opereti Astora Pjacole „Maria de Buenos Aires“.
Godine 2013. postaje članica kvinteta „Tanguango“. Iste godine sa pijanistkinjom Katarinom Ranković osniva „Katarina i Ljubica duo“. Pored pedagoškog rada u muzičkoj školi “dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar. Članica je Zemunskog kamernog orkestra, a od 2018. godine članica “Balint Kasza Verdi Orchestra” sa sedištem u Gracu, Austrija.

Nikola Vidojević

Nikola Vidojević započinje muzičko obrazovanje u školi „Dr. Vojislav Vučković” kod prof. Svetlane Kostić. Nastavlja studije na Belgorodskom državnom institutu umetnosti i kulture u Rusiji, gde završava osnovne i master studije u klasi prof. Ljubov Semerenko. Trenutno je asistent i saradnik na Moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski” u klasi prof. Denisa Čefanova (odsek klavir). Učestvovao je na mnogim takmičenjima, koncertima, festivalima i radionicama u Srbiji i inostranstvu, uključujući svečano otvaranje festivala „Harmonija” u Belgorodskoj Filharmoniji 2017. godine. Osvojio je Laureata na takmičenjima „Bartolomeo Kristofori” (Sankt-Peterburg – Rusija 2018. godine) i „Prohorovskoe Polje” (Belgorod – Rusija 2021. godine). Paralelno sa solističkim koncertima, nastupao je sa simfonijskim i kamernim orkestrima, kao i kamerni izvođač i klavirski saradnik u brojnim sastavima. Nastupi su mu obuhvatili značajne sale u Srbiji i Evropi (Rusija, Italija, Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska, Estonija, Slovenija).

Saradnja sa istaknutim solistima, orkestrima, profesorima i dirigentima, uključujući Nikolaja Luganskog, Eliso Virsaladze, Ekaterinu Mečetinu, Vadima Rudenka, Nataliju Trulj, Mikelea Rozetija, Dmitrija Filatova, Bernara Parca i Oksanu Jablonsku, dodatno je obogatila njegovu umetničku karijeru. Dobitnik je nagrada poput „Dositeje”, „Vidovdanske nagrade za stvaralaštvo mladih”, „Nagrade Studentima” i punopravne stipendije „Russia Study” za besplatne studije u Rusiji.