Koncert japanske marimba umetnice Aje Suzuki


Japanska marimba umetnica Aja Suzuki održaće koncert u Kulturnoj stanici Eđšeg, 1. juna u 20 sati.

Japanska perkusionistkinja Aja Suzuki dolazi iz Belgije, gde je počela da studira muziku sa šest godina. Nakon završene srednje škole, u vreme kad je već izvela mnogo solističkih koncerata, nastavila je tudije u muzičkoj školi Toho-Gakuen u Tokiju gde je studirala u klasi svetski poznate marimbistkinje Кeiko Abe. Usledila je zatim prva nagrada na takmičenju Marimba Spiritual 2012. koje je održano u znak sećanja na kompozitora Minorua Mikija.

Aja Suzuki je 2013. osvojila prvu nagradu na takmičenju marimbe na Festivalu bubnjeva u Poljskoj (uključujući i Grand Prix), a iste godine bila je i finalista Međunarodnog takmičenja marimbe u Južnoj Кaliforniji (SCIMC). Studirala je master program Udaraljke na Кraljevskom konzervatorijumu u Gentu i diplomirala 2017. godine na Odseku klasične muzike. Nastupala je sa nekim ansamblima kao što su ictus ensemble, Spectra ensemble Ghent i Quixtet. Takođe, Aja Suzuki svira solo programe na mnogim festivalima.

Marimba je muzički instrument koji pripada grupi udaraljki sa određenom visinom tona. Doneta je iz Afrike u Južnu Ameriku. Pripada tipu idiofona, a po svojoj konstrukciji slična je ksilofonu, s tim da marimba ima duže i šire drvene pločice što joj daje dublji ton, pa bi se mogla nazvati „ksilofon-bas“. Pločice su od ružinog drveta i širine su 4,5 – 6,4 cm. Ispod svake pločice nalazi se rezonantna metalna cev naštimovana na osnovni ton, kao na klaviru.

Ovaj događaj organizuje Japanska ambasada u Republici Srbiji, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom, Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Kulturnom stanicom Eđšeg.