Klavirski trio „Iskra”


Klavirski trio „Iskra”, koji čine Dušan Obrenović (violina), Teodora Uskoković (violončelo) i Miljana Nikolić (klavir), nastupiće u Kulturnoj stanici Eđšeg, 5 oktobra u 20 časova.

Klavirski trio je nastao kao plod dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje, a premijerno je nastupio 4. avgusta 2022. godine u sklopu Kotor Art festivala. Kao trio su pohađali masterklas kod maestra Sretena Krstića, a trenutno su u klasi profesorice Timee Kalmar.

Duđan Obrenović je rođen 1997. godine na Cetinju. Završio je srednju muzičku školu „Vasa Pavić”, u klasi profesora Marka Simovića. Nakon toga, upisao je osnovne akademske studije, a potom i master na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Miroslava Pavlovića, prvog koncertmajstora Beogradske filharmonije. Tokom studija učestvovao je na NOMUS i SOMUS festivalima. Išao je na razna takmičenja i pohađao seminare kod istaknutih umetnika kao što su Stefan Milenković, Sreten Krstić, Vujadin Krivokapić itd. Doktorske studije upisao je u januaru 2022. godine.

Teodora Uskoković ja rođena u Podgorici 1998. godine. Završila je istu Srednju muzičku školu i balet, teoretski smer, a uporedo je pohađala i instumentalni smer, odsek za violončelo u klasfi prof. Jovane Timotijević. Maturirala je kod prof. Bogdana Asanovića u Muzičkog školi „Andre Navara” u Podgorici. Nakon toga pohađala je Musikschule Margareten u Beču, a 2017. upisuje osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Marka Miletića. Trenutno je student master akademskih studija. Sarađivala je sa poznatim ličnostima kao što su Elina Garanča, Sreten Krstić, Stefan Milenković, Srboljub Dinić itd, a takođe je članica mnogih domaćih i internacionalnih orkestara. Učesnica je brojnih festivala i dobitnica je nekoliko prvih nagrada.

Miljana Nikolić je rođena u Nikšiću, 1998. Završila je nižu muzičku školu Dara Čokorilo, kao jedan od najtalentovanijih učenika. Srednju muzičku školu Vasa Pavić pohađala je u klasi profesorke Dragice Gregović Perović. Dobitnica je diplome Luča i proglašena đakom generacije. U toku školovanja učestovala je na brojnim festivalima i uspešno predstavljala svoju školu na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nakon srednje, u Novom Sadu upisuje Akademiju umetnosti, smer klavir u klasi profesorke Biljane Gorunović. Nastavlja da učestvuje i osvaja nagrade u solo kategorijama i sa kamernim ansamblima. Po završetku osnovnih upisuje master, a trenutno je zaposlena kao saradnica u nastavi za klavir na Akademiji.