Interaktivni koncert za bebe „Muzika i pokret kao sredstvo stimulacije psihomotornog razvoja dece od nulte do treće godine“


 

U prostoru Kulturne stanice Eđšeg 21. juna od 17.30 časova održaće se interaktivni koncert za bebe pod nazivom „Muzika i pokret kao sredstvo stimulacije psihomotornog razvoja dece od nulte do treće godine“ . 

Prijavite se za učešće putem popunjavanja sledeće forme.

Program se sastoji iz dva dela:

Prvi deo programa:

Prvi deo čini Baby Artysh koncert, odnosno interaktivni koncert za bebe i decu uzrasta od 0 do 3 godine, Baby Artysh Izvođači: Bojana Dadić/ violina, Emilija Petković/ klavir, Neda Aleksić/ voditelj aktivnosti. Program Baby Artysh podrazumeva interaktivne koncerte za decu od 0 do 3 godine i roditelje. Program je zabavno- edukativnog karaktera u izvođenju visokoškolovanih muzičkih izvođača. Koncerti traju oko 45 minuta i podrazumevaju pažljivo odabrane kompozicije klasične i dečije literature i autorske kompozicije pisane posebno za programe koncerata Artysh Lab- a. Deca i roditelji slušaju i učestvuju sa rekvizitima kao što su dečije udaraljke i šarene marame. Koncert vodi jedan od članova tima i provodi svoju publiku kroz niz aktivnosti i informacija o numerama koje se izvode. Nakon koncerta, deca imaju priliku da se neposredno upoznaju sa instrumentima na kojima je održan koncert, uz pomoć izvođača.

 

Drugi deo programa:

Drugi deo programa zamišljen je kao predavanje za odrasle (roditelji dece uzrasta 0 do 3 godine i stručnjaci). Predviđeno trajanje je oko 45 minuta za izlaganja predavača i 15 minuta za pitanja publike. Predavač Neda Aleksić je specijalista muzičke umetnosti- pijanistkinja i doktorant u oblasti primene programa muzike i pokreta kao sredstva stimulacije psihomotornog razvoja (Kineziološki fakultet, Zagreb i Medicinski fakultet, Beograd).

Predavanje Muzika i pokret kao sredstvo stimulacije psihomotornog razvoja dece uzrasta od 0 do 3 godine je nastalo kao proizvod proučavanja dosadašnjih, sprovođenja sopstvenih istraživanja, edukacija i rada u okviru kreiranih programa od strane predavača. U svom dosadašnjem radu bavila se muzikom prvo kao izvođač. Uspešno je nastupala i kao solista i kao kamerni muzičar i usavršavala se kod klavirskih pedagoga, u zemlji i inostranstvu (Srbija, Italija, Francuska, Austrija, Makedonija, Hrvatska, Norveška). Nakon završene specijalizacije, predmet klavir, počinje da se interesuje za kreiranje i razvoj programa za decu ranog uzrasta i osniva Umetničko udruženje Artysh:Lab.

U okviru rada organizacije ostvaruje saradnje sa stručnjacima iz različitih oblasti dečijeg razvoja i počinje i sama da se bavi naučnim radom proučavajući uticaj muzike i pokreta na razvoj dece u ranom uzrastu. Od 2019. godine je doktorand na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i trenutno je na završnoj godini doktorata. Takođe, edukantica je za sticanje sertifikata za primenu programa muzike i pokreta, Dalcroze ritmike (Barselona, Španija). Učestvovala je na naučnim konferencijama: Psihologija i muzika- interdisciplinarna susretanja, Beograd (2019), Nacionalni naučni skup Estetski sportovi- između umetnosti i sporta (2021), 9th International Scientific Conference on Kinesiology (2021), 5th International Conference of Dalcroze studies (ICDS5)- Dalcroze practice in diverse cultures, communities, and contexts (2021).