Koncert „Dragorad” dua


 

Koncert  „Dragorad” dua održaće se 26. oktobra u 19.30 časova u prostoru Kulturne stanice Eđšeg.

„Dragorad” duo predstavlja kamerni ansambl koji čine dva člana – Miljana Stamenić na violi i Aleksandra Bengin na violončelu. Kao dugogodišnje prijateljice i saradnice, Miljana i Aleksandra su se odlučile da oforme ovaj sastav s ciljem da istraže i popularizuju muziku pisanu za ovaj neestandardi odabir instrumenata.

Biografije umetnica:

Miljana Stamenić:

Rođena je 1993. godine, osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila je u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu, u klasi profesora Mihajla Mihajlovića. U tom periodu već osvaja nagrade na republičkim takmičenjima. Za vreme obrazovanja u srednjoj školi stiče bogato kamerno i orkestarsko iskustvo svirajući u kamernom orkestru škole na mnogobrojnim koncertima u zemlji kao i inostranstvu (Minhen, Moskva, Budimpešta, Sarajevo), kao i na festivalima u Kotoru, Podgorici i na Krfu. Sa ovim orkestrom osvaja i dve prve nagrade na republičkom takmičenju. Bila je član kamernog ansambla „Taurunum“ sa kojim je takođe nastupala u mnogobrojnim salama širom Srbije i u inostranstvu i osvajala nagrade na takmičenjima.

Dve sezone za redom ulazi u sastav evropskog CEI – Youth Orchestra sa najboljim mladim muzičarima Evrope, sa kojim ostvaruje koncerte širom Italije (Asisi, Milano, Kaorso, Katania…). 2010. godine postaje učenik odeljenja za talente Muzičke škole „Kosta Manojlović“ čime počinje njen rad sa profesorom Pantom Veličkovićem koji prati njen dalji razvoj sve do 2011. godine kada upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u njegovoj klasi. 2011. godine osvaja prvo mesto na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu. Od 2012. godine je član Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“ u čijoj pratnji je ostvarila i solistički nastup na velikoj sceni Kolarca 2016. godine. 2013. zajedno sa koleginicama osniva gudački kvartet „Vae soli“ sa kojim iste godine osvaja prvo mesto na Međunarodnom Festivalu gudača Stringfest u Sremskoj Mitrovici i ostvaruje zapažene nastupe na festivalima u Srbiji i Crnoj Gori. 2016. godine učestvuje u projektu Beogradske filharmonije pod nazivom „Filhademija“.

Usavršavala se na kursevima kod Igora Koretija – Kureta, Urliha von Vrohema, Aleksandra Miloševa, Aleksandra Zemtsova, Mátéa Szűcsa i Gareth Lubea. Svirala je u salama Beograda kao što su scena opere i teatra Madlenianum, Etnografski muzej, galerija i velika dvorana Kolarca, sale Studentskog kulturnog centra i Dečijeg kulturnog centra.
Deluje i ostvaruje saradnje u nekoliko kamernih i simfonijskih orkestara u Srbiji (Kamerni ansambl “13 gudača“, BGO “Dušan Skovran“, Jevrejski kamerni orkestar, Beogradski simfoničari, ’’Camerata Serbica’’, Simfonijski orkestar festivala ’’Boljšoj’’, Simfonijski orkestar ’’Makris’’, Beogradska filharmonija). Od 2014. godine nastupa sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. Diplomirala je i masterirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Pante Veličkovića.

Aleksandra Bengin:

 

Rođena je 1992. godine, osnovno muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu na više instrumenata – klaviru, violončelu i udaraljkama. Školovanje je nastavila u Beogradu, gde je završila srednju muzičku školu za tri instrumenta a studije je nastavila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je završila osnovne studije za klavir u klasi Aleksandre Pavlović a osnovne, master i specijalističke studije violončela u klasi profesorke Sandre Belić. Usavršavala se na masterklasevima kod renomiranih violončelista kao što su Natalija Gutman, Valentin Raduciu, Vašti Hanter, Evgenij Rumjantsev, Maja Bogdanović, Leonid Gorohov.

Kao violinčelistkinja, svirala je u brojnim orkestrima i kamernim ansamblima. Od juna 2022. je saradnik i član Simfonijskog orkestra RTS-a. Aktivno svira i nastupa kao član ansambla „Dragorad“, u kamernom sastavu BLISS i kao član BONO – Beogradskog omladinskog narodnog orkestra.

Kao pedagog, radila je kao profesor violončela u muzičkim školama „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu i „Petar Stojanović“ u Ubu i kao nastavnik klavira u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu.