Diplomski koncert studenata trube – Vladimir Merei i Boško Bismiljak


Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, modul truba, Vladimir Merei i Boško Bismiljak održaće diplomski koncert 24. juna u 20.00 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg. Za kraj koncerta planiran je bis u vidu dueta, čime će se na svojevrstan način i zaokružiti čitav program. Program je sačinjen od dve velike sonate za trubu i klavir, dva romantičarska komada, dve moderne kompozicije, potencijalno s etidama, kao i duet za bis. U ulozi saradnika na klaviru će se naći Marina Rajnović.

Program:

1. Georg Philipp Telemann (1681-1767): Sonata D-dur
I: Moderato e grazioso
II: Largo
III: Vivace

2. Guy Ropartz (1864-1955): Andante et allegro

3. Georg Friedrich Haas (1953-): Einklang freier Wesen

4. Ivan Fedele (1953-): High!

5. Kent Kennan (1913-2003): Sonata
I: (with strength and vigor)
II: (rather slowly and with freedom)
III: (moderately fast, with energy)

6. Jean Pennequin (1864-1914): Morceau de Concert

Biografije:

Vladimir Merei:

Rođen je u Somboru, 26.4.2000. godine. Student je četvrte godine trube na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nenada Markovića, a srednju muzičku školu je završio u muzičkoj školi Petar Konjović u Somboru u klasi profesora Zoltana Lukačevića. Osnovno obrazovanje je završio u istoj školi u klasi profesora Zorka Danijela i Zoltana Lukačevića. Tokom svog školovanja, Vladimir Merei je otišao na više republičkih I međunarodnioh takmičenja gde je osvojio više prvih, drugih I jednu treću nagradu. U okviru svog školovanja, učestvovao je u raznim aktivnostima: više godina je volontirao na manifestacijama SOMUS i Art okupacija u Somboru. Bio je i član Mešovitog hora Somborskog pevačkog društva s kojim je učestvovao na festivalu Mokranjčevi dani u Negotinu, gde je hor bio pobednik Natpevavanja horova. Od kada je započeo svoje studije u Novom Sadu, Vladimir Merei je više puta imao iskustva u učestvovanju sa raznim orkestrima među kojima su: Vojvođanski simfonijski orkestar, orkestar Srpskog narodnog pozorišta, zrenjaniska filharmonija, subotička filharmonija, kao i u tek obnovljenoj somborskoj filharmoniji.

 

Boško Bismiljak:

Rođen je 22.01.2001. godine,  u Beranama, Crna Gora. Student je četvrte godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nenada Markovića, odsek truba. Srednješkolsko obrazovanje je završio u Kotoru ŠOSMO Vida Matjan , odsek truba, u klasi nastavnice Sare Lakičević. Osnovno obrazovanje je završio u Budvi, osnovna škola Stefan Mitrov Ljubiša. Tokom svog školovanja, Boško je učestvovao u raznim vanškolskim aktivnostima, poput radionica, takmičenja i značajnih koncertnih nastupa. Učestvovao je u seminarima i radionicama: Mladen Đorđević (Srbija), Francisco A. Perez Ferrer (Španija), Marko Đorđević (Srbija) , Tom Smith (Amerika), Dario Teskera (Hrvatska), Tibor Kerekeš (Slovenija).

Kada su u pitanju takmičenja, Boško je osvojio mnoge nagrade: Muzički festival mladih Crne Gore (2011.,2013.,2015.,2017.), međunarodno takmičenje Davorin Jenko-Beograd (2012.,2014.,2015.,2020.,2022, 2023) – laureat, četiri prve nagrade i jedna druga, Međunarodno takmičenje Petar Konjović– Beograd (2018) – prva nagrada i međunarodno takmičenje Davorin Jenko (2020.godina)-laureat. Kada se govori o Boškovim značajnim koncertnim nastupima, mogu se izdvojiti: KotorArt Talenti– Koncert u okviru Međunarodnog Festivala KotorArt, Don Brankovi dani muzike 2018./2019. godine, orkestarsko iskustvo u Crnogorskom simfonijskom orkestru, orkestarsko iskustvo u Vojvodjanskom simfonijskom orkestru, Subotičkim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskom simfonijskom orkestru, projekat kompozitorke Aleksandre Vrebalov pod nazivom Antene. Solistički nastupi u okviru amaterskog društva Gradska muzika Budva, solistički nastup u sklopu festivala Grad teatar u Budvi, i kao prva truba na koncertima Akademije umetnosti Novi Sad.
Od 2023 godine Boško nastupa u orkestru Srpskog narodnog pozorišta kao prva truba u velikim operskim repertoarima.