Dela domaćih autora za Beograski gudački kvartet


Beogradski gudački kvartet predstaviće program koji sadrži dela eminentnih savremenih srpskih autora, 2. jula od 19 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg. Na njihovom koncertu biće izvedena dela B. Banovića, D. Despića, Branke Popović, Milane Stojadinović Milić, Dragana Ilića i kolaz Mokranjčevih rukoveti u izboru i aranžmanu Marka Aleksića. 

Beogradski gudački kvartet je svojom uspešnom koncertnom angažovanošću i širokom medijskom zastupljenošću ušao u red vodećih srpskih kamernih ansambala. Kvartet je nastupao u svim većim gradovima naše zemlje. Učestvovao je na međunarodnim festivalima BELEF, Kalemegdanski sutoni i Jesen na Čukarici u Beogradu, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu i Mokranjčevim danima u Negotinu. Kvartet je bio i rezidencijalni ansambl Memorijala Isidor Bajić, 2010. godine u Novom Sadu. Takođe, značajno su zastupljeni i na međunarodnoj sceni.

U regionu je nastupao na festivalu Jesenske muzičke svečanosti u Skoplju i Barskom Ljetopisu. Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a 2005. godine je gostovao u Vašingtonu, u SAD-u, po pozivu asocijacije Orfelin a uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.

Ostvarili niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije i izdao je četiri CD-a. Rad kvarteta je dug niz godina podržavao Sekretarijat za kulturu Beograda, na više projekata, a kvartet je sarađivao i sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, Beogradskim kuturnim centrom, Jugokoncertom, Madlenijanumom i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.

Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali takođe i savremene kompozicije, kao i dela drugih muzičkih žanrova prilagođenih kvartetskom izvođenju.

Poslednjih nekoliko godina Beogradski gudački kvartet je posebno usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, kako savremenih, tako i dela iz bogate srpske muzičke baštine. U tome ih podržava, kroz projekte, SOKOJ – savez muzičkih autora Srbije. Kvartet je nastupao i na Međunarodnom festivalu Tribina kompozitora, u Beogradu, 2019. godine.

Članovi kvarteta su: Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević (violine), Ivana Erčić (viola) i Dušan Stojanović (violončelo).