ARS E FEMMINA: Devet vojvođanki


Multimedijalni projekat „ARS E FEMMINA”, organizuje se u sklopu programskog luka Heroine i održaće se u tri celine i to: „Devet vojvođanki”, zatim „Pisma dalekoj dragoj” i na kraju „Novinari pitaju Heroine”.

U Kulturnoj stanici Eđšeg 19. i 20. maja nastupiće umetnice koje su predstavnice dela nacionalnih zajednica Vojvodine i Novog Sada. Srpkinja, Mađarica, Rusinka, Hrvatica, Romkinja, Slovakinja, Jevrejka, Rumunka i Nemica su žene koje su vidljive u stvom stvaralačkom radu, povezane kroz različite umetnosti kao što su muzika, gluma, književnost i vizuelne umetnosti. One će se u prvom segmentu projekta predstaviti publici kao solistkinje, autorke, poetkinje, potom kroz dramski gest, a u toku jedne večeri, publika će biti uključena i u stvaranje umetničkog dela kroz interakciju sa umetnicom. Zajedno na sceni predstavljaju diverzitet, jedinstvo, razumevanje, toleranciju, suživot i snagu.

U programu „Devet vojvođanki” učestvuju: Jelena Simonović Kovačević, Agota Vitkai Kučera, Irina Hardi Kovačević, Ana Frlin, Aleksandra Aleksandrović, Isidora Vlček, Gabriela Hajzler, Otilia Peskariu i Sanja Zivo.

Projekat „ARS E FEMMINA” sprega je nekoliko različitih vidova umetničkog izražaja – muzičkog, vizualnog, tetarskog, literarnog i miltimedijalnog. Novi Sad prikazuje kao simbol multietničnosti, tolerancije, razumevanja, obrazovanja i kulture, suptilno podseća koliko je uloga žene umetnice, plemenita i važna, dok istovremeno inovativnim i kreativnim pristupom u prikazivanju istorijskih ličnosti i naših savremenica vraća Novosađane njihovom dragocenom nasleđu. Autorke projekta su Jelena Simonović Kovačević i Agota Vitkai Kučera.