12 lica pijanizma-Karlo Krombholc


U četvrtak, 7. decembra sa početkom u 20.00 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg održan je koncert „12 lica pijanizma“. Ovaj projekat je osmišljen da se Krombholčeva dela vrate među publiku i na repertoare mlađe i starije generacije pijanista. Učesnici u projektu bili su: Tijana Cerović, Uglješa Brkljač, Filip Madžunkov i Kosta Knežević.

Značaj Кarolja (Кarla) Кrombholca za našu kulturu je nemerljiv. Izvesno je da nema autora u nas koji su s takvom pasijom i s takvim uspehom pisali dela za klavir, kao što je ovaj umetnik. Nažalost, njegova dela više ne žive na koncertnim podijumima, a ovaj projekat je osmišljen da se Krombholčeva dela vrate među publiku i na repertoare mlađe i starije generacije pijanista.

Etide Muzički portreti koji su na programu odslikavaju divljenje prema velikanima kojima su posvećene ostvareno kroz figure i tehničke bravure karakteristične za svakog od njih pojedinačno. No, to ne znači da je reč o jednostavnoj imitaciji, već naprotiv o nadahnutom stvaranju koje u svakom od odabranih opusa odzvanja originalnošću melodijske i harmonske invencije.