Promocija studije „Arsenije Teodorović i Arsenije Marković – dva umetnika Novosađanina u Križevačkoj eparhiji“


Pozivamo vas 25. januara u 19.00 časova u Kulturnu stanicu Eđšeg na promociju studije „Arsenije Teodorović i Arsenije Marković – dva umetnika Novosađanina u Križevačkoj eparhiji“ autorki Milene Vrbaški i mr Dragojle Živanov.

Na promociji će govoriti: Aleksandra Kučeković, recenzentkinja, Jelena Perković, koordinatorka projekta, Irina Hardi Kovačevič, predsednica Novinarske asocijacije Rusina-NAR i autorke
Milena Vrbaški i mr Dragojla Živanov.

Promocija studije autorki Milene Vrbaški i mr Dragojle Živanov

Studija predstavlja rezultate trogodišnjeg intenzivnog istraživanja projektnog tima Novinarske asocijacije Rusina-NAR na terenu Križevačke eparhije u Republici Hrvatskoj. Traganje je započeto s prvobitnom namerom dokumentovanja da je autor portreta križevačkog vladike Konstantina Stanića (1757–1830) Arsenije Teodorović, a završilo se otkrićem ikonostasa koji je Teodorović izradio zajedno sa Markovićem, danas u Stojdragi kod Samobora. Autorstvo ikonostasa, u vreme izrade namenjenog grkokatoličkoj katedralnoj crkvi Svete Trojice u Križevcima, potvrđeno je dokumentima sačuvanim u Arhivu Križevačke eparhije. Ovo otkriće doprinosi boljem poznavanju kako Teodorovićeve, tako i Markovićeve delatnosti, donoseći pre svega nove činjenice o potražnji i recepciji njihovog stvaralaštva od strane grkokatoličke crkve. Stilske karakteristike i estetski kvaliteti dèla ovog autorskog dvojca živo su svedočanstvo moći umetnosti da približi multietničke i multikonfesionalne zajednice u tadašnjem austrijskom carstvu.

Promociju studije prati izložba dvadesetak fotografija ikona iz grkokatoličkih crkava Svetog Nikole u Ruskom Krsturu (1793–1797); prvobitnog ikonostasa crkve Presvetog Trojstva u Križevcima, danas u crkvi Svetog Jurja u Stojdragi (1796–1798) i crkve Uspenja Bogorodice u Kucuri (1813). Arsenije Teodorović je izradio ikonostase u sve tri crkve, dok je za sastavljanje potpunog popisa Markovićeve delatnosti za grkokatolike potrebno preduzeti dodatna istraživanja.
Projekat su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama (studija) i Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina (izložba fotografija).